Зрењанинска скупштина одобрила проширење зоне југоисток

ЗРЕЊАНИН: Велики број тачака дневног реда обележио је заседање Скупштине града Зрењанина, а усвојено је неколико важних одлука, међу којима су и оне о повећању површине Индустријске зоне „Југоисток“, о приходима и расходима буџета, као и о преносу Бегејске петље у надлежност Јавног предузећа „Резервати природе”.
skupstina zrenjanina, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Скупштинском заседању, као гости, присуствовали су ђаци Зрењанинске гимназије, који су непосредно могли да се увере како функционише парламентарни систем у локалу. Одлуке које су на седници донете коментарисао је заменик градоначелника Саша Сантовац.

- Градска власт у претходном периоду урадила је доста на привлачењу инвестиција и на запошљавању. То се види и кроз извештај о извршењу буџета за првих шест месеци. Јер, ми смо у првом полугођу остварили за 4,4 одсто више средстава, а прилив прихода омогућује и нове инвестиције или реконстукцију постојећих објеката у својини града. Зато подсећам на битан податак, да је у Зрењанину 2012. године на евиденцији Националне службе за запошљавање било 10.100 наших суграђана, а по последњој из овог  месеца та бројка је 6096 - нагласио је Сантовац.

Он је као важан детаљ издвојио проширење индустријске зоне.

- Ова одлука ће омогућити да се уђе у израду планске документације за још 550 хектара зоне и додају нове парцеле. Ми смо само ове године кроз отуђење градског грађевинског земљишта обезбедили 50 милиона динара, а имамо и нове заинтересоване инвеститоре - напомиње Сантовац.

Он је потврдио да је тачно да су отписана дуговања појединих дужника према граду, у износу од 6,5 милиона динара, али је истакао да је то проистекло из пређашњих одлука Владе Србије, и да су припадници странака локалне опозиције кривци за ситуацију у којој се град нашао.

Бегејска петља, односно зрењанинска језера, пренета су у надлежност градског предузећа „Резервати природе”, које ће преузети и раднике „Водовода”

Донета је и значајна одлука о Бегејској петљи, односно зрењанинским језерима, која су пренета у надлежност „Резервата природе”.

- Бегејска петља намењена је за развој спортско-рекреативног риболова на Језеру 1, развој спортова на води на Језеру 2 и рекреативне активности на Језеру 3, у центру града. До сада смо имали ситуацију да ЈКП „Водовод и канализација“ није задовољавало стручне услове у погледу заштите рибљег фонда, јер нису имали биолога и чуварску службу. Због тога је логично решење и најбоље за град да наше предузеће које има стручно лице и развијену чуварску службу, преузме Бегејску петљу и ради по пројекту на њеном коначном завршетку – каже директор ЈП „Резервати природе“ Дејан Јованов.

Он напомиње да ће цела организациона јединица, задужена у „Водоводу” за Бегејску петљу, бити пребачена у Резервате.

- Тако ћемо бити потпуно аутономни у поступању, а наше предузеће увећаће се за девет људи који су сада у „Водоводу” – прецизира Јованов и наглашава да ће до нове године све фукционисати по садашњем моделу, а да ће до 1. јануара бити припремљен прелаз у нови режим.

Он напомиње да не треба одмах очекивати епохалне промене, али да ће се предузеће којим управља трудити да у потпуности реализује пројекат реконструкције зрењанинских језера и приведе их намени, кроз програме прекограничних пројеката и привлачење средстава из ино фондова.

На рашњој седници изгласане су и бројне кадровске промене у управним и надзорним одборима, као и школским саветима.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести