Зрењанински дечји хор победник фестивала ФЕДЕХО

ЗРЕЊАНИН: Градски дечји хор Културног центра Зрењанина проглашен је за најбољи хор и апсолутног победника дечјег фестивала ФЕДЕХО. Осми регионални фестивал хорова деце и младих одржан је у Дечјем културном центру Београда, а наступило је двадесет хорова.
Izvođenje kompozicije Milete Grujića „Đurđevdan” ostavilo je dubok utisak na stručni žiri Foto: privatna arhiva
Фото: Извођење композиције Милете Грујића „Ђурђевдан” оставило је дубок утисак на стручни жири Фото: приватна архива

Диригенткиња хора Сенка Милисављевић каже да је програм врло пажљиво и мудро одабран, уз заступљеност различитих жанрова музике, а близак деци.Прва нумера се изводила без инструменталне пратње, и то је била композиција Николе Србина „Благословен јеси Христе Боже наш”, за чије је извођење жири дао и посебну награду.

Друга је била уметничка дечја композиција „Ђурђевдан” зрењанинског композитора Милете Грујића, на текст Зрењанинке Марине С. Грујић, за коју је овај хор недавно снимио и спот, а која је оставила утисак и дубок емотивни доживљај на стручни жири. Трећа композиција била је обавезна, „Огрејала месечина” професора и етномузиколога Димитрија Големовића, који је направио од бугарске народне песме хорску композицију.

Сам композитор се одушевио извођењем његовог дела, а посебно је важно да се композиција изведе баш онако како ју је композитор замислио.

 Градски дечји хор је то извео на најбољи могући начин.

На крају певали су музику из Дизнијевог цртаног филма „Мачке из високог друштва” под називом „Сви би хтели да су као ми”, чији је аранжман урадила професорка и композиторка Драгана Дамјан, а прилагођена је клавирском извођењу и флаути.

Све соло деонице из комплетне оркестарске партитуре извела је флаутисткиња Весна Вучуревић која је дочарала yез музику у сарадњи и уз корепетиторку Тину Николовски, која је заједно са педесеторо деце и диригенткињом извела музичку нумеру.

На фестивалу су наступали хорови из Београда, Ваљева, Новог Сада, Косовске Митровице, Зрењанина, Краљева, Бачке Тополе, Параћина, Куле, Вршца, Панчева, Житишта и Крагујевца и Бара.
 

Ж. Б.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести