Алексић, Хамид, Шимрак добитници награде "Новица Тадић"

БЕОГРАД: Јана Алексић, Екрем Хамид и Слађана Шимрак добитници су књижевне награде "Новица Тадић", коју додељује Минстарство за културу и информисање.
vukosavljevich_nagrade, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Ову одлуку донела је комисија у саставу Недељка Бјелановић, Младен Весковић, Миломир Гавриловић, Никола Маринковић и Драган Хамовић на седници одржаној у просторијама Завода за проучавање културног развитка 2. марта у Београду. 

Комисија је разматрала укупно 63 приспела рукописа аутора до 35 година старости из Србије, Републике Српске, Црне Горе и расејања. 

На свечаности у Министарству културе и информисања министар Владан Вукосављевић уручио је лауреатима диплому и плакету с ликом Новице Тадића.

"Дух времена довео је до тога да се понекад запитамо има ли поезија данас смисла, чита ли неко поезију, како живе песници, стварају ли, шта су им надахнућа и колико их поштујемо. Нисам сигуран колико би одговори на ова питања били у корист песника, песништва и поезије. Министарство културе у складу са својим надлежностима и скромним могућностима покушава да, у једној посусталој ситуацији да да нови импулс. Када кажем да је ситуација у посустајању не мислим на таленте ни надахнућа, на квалитетне песнике, на бујицу нових стихова које наши песници стварају, већ ми се понекада чини да ово друштво са недовољном захвалношћу третира српску поезију и српско песништво данас", рекао је Вукосављевић. 

У новоуспостављеној едицији "Присуства" у издању Завода за проучавање културног развитка биће објављени награђени рукописи Јане Алексић, Екрема Хамида и Слађане Шимрак. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести