Амбициозни планови Српског народног позоришта

Драма Српског народног позоришта отворила је актуелну сезону премијерама комедије Јануша Гловацког „Фотинбрас се напио” у режији Николе Завишића и драмом Ане Ђорђевић „Аника и њена времена” по мотивима новеле Иве Андрића.
MilovanFilipovic-BLU_0003.JPG
Фото: Дневник (Бранко Лучић)

До краја године излази са бар још два нова наслова: мјузиклом „Војвођанска рапсодија” који по прози Зорана Петровића припрема Владимир Лазић у сарадњи са композитором Габором Ленђелом, те комадом „Отпор је узалудан” Лија Мекдугала, чији се текст „Здрав(о) живот(е) / Хигх лифе” већ скоро пет година игра у СНП-у. Први сусрет са публиком „Рапсодија” ће имати 2. децембра на сцени „Јован Ђорђевић”, док је премијера „Отпора”, који се реализује у копродукцији са Бечејским позориштем, планирана за 14. децембар на Камерној сцени.

"„Отпор је узалудан” режира млада Соња Петровић", каже за „Дневник” в.д. директора Драме СНП Милован Филиповић. Он додаје да је и та представа заправо на трагу визије Камерне сцене као простора који ће користити за неку врсту уметничког ризика, тачније за пружање прилике, односно отварање врата СНП-а младим људима који наговештавају потенцијал.

У плану је и да чувени мађарски редитељ Бела Пинтер ради представу која би била копродукција СНП-а и Ујвидеки синхаза , али и разговори о том пројекту тек предстоје

По Филиповићевим речима, уколико све буде текло по плану, последњих дана децембра би пред поклонике театра могло да изађе и ново читање Стеријине „Лаже и паралаже” у режији Слободана Бранковића...

"Бранковић је одлично отворио комад, концепт му је веома занимљив, глумци су презадовољни, и коначно се на том пројекту јавила добра, позитивна атмосфера. У подели су Тања Пјевац, Небојша Савић, Страхиња Бојовић, Милорад Капор и , Предраг Момчиловић, Гордана Каменаревић и Нина Рукавина", каже Филиповић. 

Почеле су и пробе црне комедије „Билборд” Мајкла Вукадиновића, америчког писца српског порекла. Комад говори о истинитом догађају у Америци, када је младић у финансијском шкрипцу одлучио да рекламира једну компанију тако што ће њен лого истетовирати на челу. Режира Петар Јовановић а у подели су Иван Ђурић, Марија Меденица и Страхиња Бојовић.

Премијера је планирана за средину јануара 2018. Почетак следеће године ће обележити и повратак „Стаклене менажерије” Тенеси Вилијамса, која је почетком деведесетих играна у СНП -у са великим успехом, доживевши готово сто извођења. Режираће Милош Јагодић, а улога Аманде Вингфилд поверена је Гордани Ђурђевић Димић.

"Планову за ову годину се исцрпљују сарадњом са Академијом уметности из Осијека, која ће нас приближити неким европским фондовима. А договорили смо се да одмах заједно почнемо да радимо изванредан комад Сема Шепарда „Прави запад”, с тим да би премијера била током фебруара. А за сам почетак 2018. предвиђена је на сцени „Пера Добриновић” реализација ауторског пројекта Мие Кнежевић „Пут око света за 60 секунди” по Владимиру Арсенијевићу, да би се потом Радоје Чупић, након „Џандрљивог мужа”, који је већ 12 година на нашем репертоару, поново бавио Стеријом - овог пута његовим „Родољупцима”", каже Филиповић.

На пролеће ће Александар Поповски поново, након „Духа који хода”, режирати у СНП-у, с тим да је још остало да се преломи - хоће ли то бити Шекспир или Чехов, да би истовремено део глумаца са колегама из сомборског Народног позоришта радио са Игором Вуком Торбицом. Љубослав Мајера би до тада требало да заврши „Три ујкина вишњика”, као и Золтан Пушкаш и Роберт Ленард „Илустровану енциклопедију нестајања” Божидара Кнежевића, а онда Никита Миливојевић почиње с пробама „Вештица из Салема”, представе која ће отворити сезону 2018/19.

"До краја следеће године Милан Нешковић ће режирати „Антигону 1918” по Софоклу али тако да ће сама прича бити стављена у околности краја Првог светског рата. На тај начин ће се и СНП укључити у обележавање века од завршетка Велике војне, с тим да је могуће да ће у том периоду бити реализована и драма Милована Витезовића о присаједињењу Војводине. Следећа сезона је, иначе, јубиларна Народног позоришта у Београду, и верујем да ћемо тим поводом реализовати једну копродукцију, а то би могла бити „Травничка хроника” коју ће по Андрићу радити Никита Миливојевић", каже Филиповић.

На Камерној сцени, у току 2018. биће реализован комад „Мрачни пут” у режији Тијане Васић, којој ће то бити мастер рад, а затим ће кућни редитељ Предраг Штрбац радити ауторски пројекат на тему миграција, не само из перспективе људи који су отишли, него и оних који су остали. Поред тога што ће ово бити целовечерња представа, идеја је да се један њен део укључи у „мигрантски омнибус”, који припрема загребачки „Керемпух”. У плану је такође да Марко Торлаковић ради „Медеју”, у којој ће играти искључиво жене, као и да Наташа Радуловић постави „Карневал драгоцених жеља” Јарославе Паулинович, једне од најбољих Кољадиних ученица. Веома занимљива може бити и драма „Смрдљива бајка”, коју ће по властитом сценарију прилагођеном за театар поставити Мирослав Момчиловић.

"Српско народно позориште ће бити и део једног великог међународног пројекта, чији је иницијатор и руководилац британски редитељ Дејвид Глас. У ту копродукцију је укључено седам земаља из целог света: уз Велику Британију и Србију, ту су и Кина, Сингапур, Италија, Канада и Ирска. Пројекат се реализује по фазама: прва су радионице, које ће се одржавати на свака четири месеца по недељу дана, и у њих ће углавном бити укључени млади глумци, балетски играчи, студенти АУНС –  ускоро ћемо објавити јавни позив за учешће у пројекту", каже Филиповић.

Редитељ ће на крају изабрати двоје или троје, који ће на крају бити део представе, која би се радила у форми омнибуса, с тим да је централна тема злочин Андреаса Брејвика. Светска турнеја је планирана за 2020. годину, а њен завршетак ће бити у Норвешкој...

М. Стајић

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести