Амерички филмски и ТВ сценаристи крећу у штрајк

ЛОС АНЂЕЛЕС: Холивудски филмски и телевизијски сценаристи почињу данас штрајк, што ће направити велике проблеме у Холивуду, док се сама индустрија забаве бори са тектонским променама које је направио раст стриминг платформи.
holivud pixabay
Фото: Pixabay.com

Удружење сценариста Америке (WГА) позвало је на први штрајк после 15 година, пошто није дошло до договора са студијима.

"Преговори са студијима и са стриминг платформама су пропали. Ми смо у штрајку", наводи се на сајту Удружења, пренео је "Глас Америке".

Последњи преговори да се избегне штрајк филмских и телевизијских сценариста, завршили су се без договора, навела је и група која заступа холивудске студије.

Алијанса филмских и телевизијских продуцената (АМПТП) која заступа Комкаст корпорацију, Дизни, Ворнер Брос, Нетфликс и још стотине продукцијских компанија, навела је да је понудила "великодушна повећања компензација" у преговорима са WГА.

Око 11.500 чланова WГА затим је пренело председницима синдиката да одлуче да ли ће почети штрајк у уторак, чим им тренутни уговори истекну.

Преговарачи холивудских писаца сценарија за филмове и серије ушли су у понедељак у последњу серију разговора у покушају да се избегне штрајк који би потресао индустрију телевизијске продукције која се већ бори са проблемима.

Сценаристи кажу да их је финансијски погодио процват стриминг платформи, делимично због тога што су сезоне биле краће, а плаћања нижа.

Они су тражили веће плате и промену праксе у индустрији за коју кажу да их присиљава да раде више за мање пара.

Половина писаца телевизијских серије сада ради за минималац, у поређењу са сезоном 2013/2014. када је толико зарађивала трећина сценариста, према статистикама удружења.

Просечна плата за писце који примају веће плате, пала је за четири процента у протеклој деценији.

Вештачка интелигенција (АИ) је још једно од питања у преговорима.

Удружење америчких сценариста жели да обавеже студија да се спречи да АИ креира нова сценарија од постојећих текстова аутора.

Писци такође желе да буду сигурни да им неће бити тражено да преуређују сценарија која је креирала вештачка интелигенција.

Нетликс би могао да буде изолован од брзих последица, јер се фокусира на глобалну публику и има продукцију и ван Америке, додаје "Глас Америке".

Последњи штрајк је био 2007. и 2008. године и трајао је 100 дана.

Коштао је државу 2,1 милијарду долара и допринео је клизању већ крхке економије у рецесију, наводи Институт Милкен.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести