Бајић: Филм "Хероји Хилијарда" је круна моје каријере

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: Снимање дугометражног играног филма "Хероји Халијарда" у режији Радоша Бајића завршено је недавно, а пред крај снимања екипу је посетио директор Филмског центра Србије Гордан Мартић током рада у насељу Прањани у околини Горњег Милановца.
b
Фото: FCS Promo

Прва клапа овог амбициозног ратног филма, након три године опсежних припрема, пала је прошле године, а уиграна филмска екипа реализује “Хероје Халијарда” у продукцији филмске куће “Контраст студиос” (копродуцент је Телеком Србија), уз подршку Филмског центра Србије и Покрајинске Владе АП Војводине.

У изјави за сајт ФЦС-а Радош Бајић је рекао да је изузетно поносан што је успео да за свој пројекат обездеди потребну подршку.

Ниједно филмско дело које претендује на квалитет не може да се направи на брзину. Брзо је кусо. Неопходан је дуг период акумулације, трпежа и стварања како би све испало како треба, без пречица и лаких решења. Зато сам веома захвалан Филмском центру Србије који нас је подржао на конкурсу, баш као и Покрајинској Влади која је такође препознала потенцијал нашег пројекта. Након тога су се придружили РТС, Телеком и други партнери. Био је то један природан ток ствари, ништа није рађено исхитрено, већ поступно и промишљено, казао је Бајић.

Снимање је текло по плану и у домаћинској атмосфери, а на аутентичној локацији у Прењанима снимљена је једна од кључних сцена, о чему редитељ Бајић говори:

Данас је готово па деведесети снимајући дан и наставља се једна велика борба, једна велика битка. Ово је пројекат који по својој теми и обиму представља нешто најамбициозније на чему сам у својој готово па педесетогодишњој каријери радио - како у продукцијском, тако и у ауторском смислу. Тек ћемо видети како ће филм ођектнути, али већ сада могу да тврдим да ће "Хероји Халијарда" бити круна моје каријере. Имамо више од 200 објеката, 120 глумаца, 6.000 статиста... Имајући у виду сву ту амбицију, буџет је скроман, али ми се јуначки боримо за сваки кадар, рекао је Бајић.

Предвођени сценаристом и редитељем Радошем Бајићем, тим овог амбициозног пројекта чине: косценаристи Душан Ковачевић и Страхиња Маџаревић, директор фотографије Предраг Јочић, монтажер Стеван Марић, сценографкиња Јелена Мирковић, костимограф Борис Чакширан, маскерка Мирјана Стевовић, композитори Биља Крстић и Драгомир Мики Станојевић… Извршни продуценти су Недељко Бајић, Јелена Бајић Јочић и Предраг Јочић.

Моја велика срећа је што поред себе имам збиља сјајну екипу, то су све дивни људи и врсни професионалци и на најбољем смо путу да направимо нешто заиста значајно и добро, уверава Бајић и додаје: “Трудили смо се да будемо што тачнији. Водило се рачуна о детаљима: костимограф Борис Чакширан је пазио на свако дугме на униформама, Енглезе нам играју Енглези, Американци играју Американце, снимамо на аутентичним локацијама... Ово је пројекат који има бриљантну сценографију, чаробну фотографију, костим доведен до перфекције... Сада је до мене да пружим свој редитељски максимум, све то спојим и прикажем на прави начин. Оно што је сигурно јесте да снимамо један веома озбиљан филм на који ћемо сви бити поностни."

На питање шта можемо очекивати од филма у визуелном погледу, директор фотографије (и извршни продуцент) Предраг Јочић је са сајт ФЦС-а одговорио:

Превазиђено је све оно што сам очекивао читајући сценарио и током припрема. Сви елементи филма, укључујући ту сценографију, костим и број статиста, представљају помак од онога што смо до сада радили и ово је свакако наш најзахтевнији пројекат. Мислим да смо у потпуности погодили сваки детаљ и да смо превазишли себе, па самим тим и сва наша очекивања. Што се визуелних референци тиче, изузетно ми се допао “Гребен спаса” (Хацксаw Ридге) у режији Мела Гибсона, па сам желео да, посебно у сценама ратних сукоба, постигнем сличан визуелни ефекат и у ''Херојима Халијарда'', наравно уз надоградњу и мој лични ауторски печат, рекао је Јочић.

У филму “Хероји Халијарда” и ТВ серији "Ваздушни мост" (која је снимана кад и филм) глуме: Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Нела Михаиловић, Радован Вујовић, Никола Ракочевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Александар Ђурица, Исидора Минић, Јово Максић, Иван Вучковић, Ненад Хераковић, Драган Петровић Пеле, Љиљана Благојевић, Ђорђе Марковић... Поред уметника из Србије и региона, глумачку поставу сачињава велики број страних глумаца са енглеског говорног подручја, а међу њима Стивен Мур, Мајкл Стоки, Адам Девенпорт, Јадран Малкович и други.

На симању смо разговарали са Николом Ракочевићем који у “Херојима Халијарда” глуми лик Мирка Јовића.

Мој лик није историјска личност, започиње причу Ракочевић и појашњава: „Члан је породице Јовић око које се и врти прича читавог филма. На примеру Јовића можемо да видимо како геополитичка ситуација и силе утичу на животе једне српске породице. Припреме за снимање биле су веома обимне и озбиљне. За потребе ''Хероја Халијарда'' сам научио да јашем коња и током две године сам ишао на око 50 часова јахања. Пуцали смо из пушака и митраљеза, што све захтева детељне припреме и усклађивање.”

У средишту играног филма "Хероји Халијарда" је ратна драма, прича која је инспирисана акцијом спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија, познатом под кодним именом “Операција Халијард”, која се одиграла пред крај Другог светског рата, у лето 1944, са импровизованог аеродрома у селу Прањани у подножју Сувобора.

Филму "Хероји Халијарда" следи захтевна и опсежна постпродукција. Биоскопска премијера филма очекује се током јесени 2023. године, а након тога ће на програмима Радио телевизије Србије и Суперстар канала Телекома Србија бити приказана и ТВ серија "Ваздушни мост" од шест епизода.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести