Белдокс: 98 филмова и више од 100 гостију

БЕОГРАД: Међународни фестивал документарног филма "Белдокс", 11. по реду, представиће од 7. до 14. маја 98 филмова у 14 програма и 10 биоскопских сала, у присуству више од 100 гостију, најављено је данас на конференцији за новинаре.
Beldoks/Tanjug
Фото: Tanjug

Директор фестивала Младен Вушуровић рекао је да му је претходних 10 година циљ био да "Белдокс" уђе на листу Б фестивала, а у наредних 10 година настојаће да се фестивал непрестано развија, сваке године донесе нешто ново и нађе се међу фестивалима документарног филма А категорије.

Фестивал ће отворити два домаћа филма "Последња авантура Кактус Бате" Ђорђа Марковића и "Слатко од Ништа" Бориса Митића, а затвориће "Окупирани биоскоп" Сенке Домановић".

Селектори Марко Грба Синг и Игор Станојевић представили су данас у Дому омладине стилски и тематски разноврстан програм, при чему су настојали, поготово у међународном такмичарском програму, да направе баланс између доказаних аутора попут Агнеса Варде, Ејбела Фераре и Клода Ланцмана и дебитаната.

У домаћем такмичарском програму биће приказано девет остварења, од тога пет светских премијера и једна домаћа - "4 years in 10 minutes" Младена Ковачевића чија се светска премијера очекује следеће седмице у Ниону.

Ту су и филмови "Путовање кроз црну рупу" Александра Николића, "Доћи ће жути људи с истока и пиће воду из Мораве" Тање Брзаковић, "Дневник озбиљног преступника" Данила Цековића, "Кад свиње лете" Биљане Туторов и "Чаробњак из Мутња" Бранка Лазића.

Међународни такмичарски програм обухватиће 12 наслова, а Станојевић је приметио да неколицину филмова прожима тема одрастања и поменуо документарце "Of Fathers and Sons" Талала Деркија о одрастању у ИСИС-у, "Боли Бана" Симона Гилара о одрастању у племенском друштву и "Brimstone and Glory" Виктора Јаковлеског о одрастању у малом месту где се сви баве прављењем ватромета.

Станојевић је најавио и музичко-плесне и биографске документарце издвојивши филмове "Валдхајмов валцер" гошће фестивала Рут Бекерман, "Westwood: Punk, Icon, Activist" Лорне Такер о Вивијен Вествуд и "Матанги/МАYА/М.И.А" Стива Левриџа о популарној певачици Мији.

Биће организоване и две ретроспективе - аустријског редитеља Улриха Зајдла и словеначког аутора Влада Скафара и обојица ће бити гости "Белдокса", а Грба Синг је објаснио да су одлучили да сваке године једна ретроспектива буде посвећена редитељима из земаља бивше Југославије.

Ове године уводи се нова селекција радикалних документараца и хибридних жанрова под називом "Метеори", а филмови ће се приказивати у Музеју савремене уметности и Југословенској кинотеци. 

Гост овог програма биће португалски редитељ Жао Педро Родригес, познат београдској публици по филму "Орнитолог" приказаном 2016. на Фестивалу ауторског филма. 

Програм "Beldocs Human Rights" придружиће се обележавању 70 година од потписивања Деклерације о људским правима па су, према речима уреднице Марије Вукић, селектовани филмови који третирају геноцид, трговину људима и смртну казну, што ће бити теме и три панела 9, 10. и 11. маја.

Најављена су још три сегмента овогодишњег "Белдокса" - "Фронт Паге" са филмовима који третирају актуелне политичке и социолошке теме, "Planet Earth" са остварењима који се баве природом и антропологијом и "Fireworks" са документарцима о усхићујућим и невероватним људима и догађајима, док ће у фокусу фестивала бити кинематографије Литваније, Летоније и Естоније.

Индустри програм "Beldocs in Progress" биће платформа за представљање домаћих документараца у развоју филмским професионалцима из Србије и иностранства, уз новчану подршку најбољима - 2.000 евра од Филмског центра Србије и 4.000 евра од продуцентске куће "Living Pictures".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести