Биковић: Досадно је играти позитивце

БЕОГРАД: Много ми је помогао руски део моје каријере, јер су ме у Русији видели на сасвим другачији начин, казао је заТанјуг глумац Милош Биковић, поводом завршетка снимања филма "Јужни Ветар" у режији Милоша Аврамовића. 
milos bikovic1
Фото: Youtube Printscreen

Филм је настао по сценарију Петра Михајловића и прати низ невероватних околности и погрешних избора различитих људи од деведесетих година прошлог века, па све до данас у Београду. 
Осим Биковића у филму играју и Драган Бјелогрлић, Миодраг Радоњић, Богдан Диклић, Александар Берчек, Јована Стојиљковић, Небојша Глоговац, Срђан Жика Тодоровић…
После неколико улога у руским филмовима и телевизијским форматима Биковић се враћа у српску кинематографију улогом негативца из београдског предграђа Београда. 
Међу улогама које је остварио у Русији, само у једном филму "Духлеш" Биковић на великом платну оживљава негативца. 
Како је рекао на данашњој конференцији за медије негативци и позитивци постоје само у нашој перцепцији друштвених околности 
"Друштвено прихваћени морал и систем вредности квалификују људе на такав начин. У глумачкој перцепцији не постоји позитивац и негативац, већ улога коју треба савладати. Та улога постаје део глумца и он је брани свим силама." казао је Биковић. 
Он истиче да не може да каже да игра негативца већ човека који је направио погрешне одабире у животу. 
"Лик који тумачим у филму је негативац из перцепције публике. По шаблону: за овог навијам, са овим се поистовећујем...Приступ је исти, али је за глумца лакше када игра негативца, јер располаже са привлачним котрадикторностима које уграђује. Постоје ту непомирљиви парадокси које глумци са више жара оживе, него што је то случај са позитивцима које је досадно играти" казао је Биковић.
За њега нема дилеме да је у Србији данас тешко снимити филм. 
"Тек када смо дошли до почетка снимања почели смо да се боримо за квалитет филма. Много снаге је редитељ уложио да уопште дођемо у шансу да снимимо тај филм. Подвиг је вратити људе у биоскопе свуда у свету, па и у Србији, нарочито када данас имате филмске садржаје од мобилних телефона па до електронских билборда"
О својој каријери у Русији Биковић говори са осмехом и задовољством уметника који је успео у другој и другачијој култури. 
"У Русији се снима неупоредиво више него код нас. Много ми је помогао тај руски део моје каријере, јер су ме у Русији видели на сасвим другачији начин. То је велика кинематографија.То што сам био у одређеној фиоци "добрих момака" на филму догодило се јер продуценти не желе да ризикују. Сан сваког глумца је да игра различите улоге, али је питање колико је то реално у ери владавине статистике са биоскопских благајни." казао је Биковић. 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести