Биковић: Магија живог контакта наважнија за фестивал

ЛЕСКОВАЦ: Прве вечери Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије LIFFE глумац Милош Биковић, на трибинском програму "У крупном плану", разговарао са фестивалском публиком у Биоскопу ЛКЦ, саопштили су организатори.
milos bikovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Биковић који је синоћ свечано отворио 12. LIFFE фестивал на данашњој конференцији за медије између осталог је казао да је синоћ осетио потребу публику код публике за квалитетним садржајем.

"У основи фестивала је оно што је невидљиво и што се тешко може дефинисати, а то је та магија живог контакта, нека искра која је неопходна фестивалу да би био жив, чак и када говоримо о фестивалима који имају велике буџете и гламурозне госте. Ако нема те искре и те страсти, фестивал је мртав. Синоћ сам осетио ту енергију и потребу код публике за квалитетним садржајем, и мислим да је због тога овај фестивал тако успешан", казао је Биковић и додао да је иза тог успеха постоји и велики рад.

"Драго што је Лесковац показао толико висок ниво културе, посебно када имамо у виду претходни период у којем је Србија имала једну декаденцију и пад кад је у питању култура", рекао је Биковић.

Миодраг Радоњић, глумац и ко-продуцент филма "Балканска међа" који је синоћ приказан након свечане церемоније отварања, истакао је успешност фестивала и потребу да се он развија и расте из године у годину.

"Мени је ово друга година заредом да сам гост на фестивалу LIFFE и драго ми је да видим да се фестивал развија и креће се у правцу у којем ће постати један од најзначајнијих у региону", закључио је Радоњић.

Биковић и Радоњић говорили су о наставку филма "Јужни ветар" и серије чије се приказивање очекује на јесен 2020.

Глумци су том приликом рекли да им серија дозвољава више драматуршког простора да направе квалитативан скок и да ће се уместо досадашње приче о криминалу, у серији дотаћи и озбиљне критике и дијагнозе друштва.

Међу новим глумцима који ће се појавити у серији су Мики Манојловић, Александар Срећковић Кубура, Љубомир Бандовић, Иван Михајловић, Вук Костић, Тамара Крцуновић, Младен Совиљ, Александар Гавранић и други.

Публика ће вечерас, у четвртак 19. септембра, у Такмичарском програму моћи да погледа филмове "Последњи Србин у Хрватској" "Глумим, јесам", "Сам самцат" "Краљ Петар Први" који је овогодишњи српски кандидат за награду Оскар.

У програму Студентски филм, у Биоскопу ЛКЦ ће бити приказани студентски филмови из БиХ и Словеније.

У пратећем програму у Лесковачком културном центру, биће одржана промоција монографије "Небојша Глоговац" ауторке Татјане Њежић и отварање истоимене изложбе Маје Медић.

У Биоскопу ЛКЦ ће се, у оквиру програма "У крупном плану", публици обратити популарни хрватски глумац Горан Богдан.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести