Биковић жали што се акциона драма гледа кроз визуру политике

БЕОГРАД: Велика Британија је важила за колевку демократије, и ако је заиста тачно да неко позива на цензуру филма, као уметничког дела, онда ми се чини да Британци имају већих проблема од Брегзита, казао је Танјугу Милош Биковић после коментара лондонског Тајмса да филм "Балканска међа" својим приказом недавне балканске историје поткопава регионални мир.
bikovic medja, printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У коментару објављеном 31. марта, филм који говори о десанту на приштински аеродром, када је руска јединица из састава Сфора у БиХ заузела аеродром Слатину непосредно по потписивању Кумановског споразума, се ставља у контекст "меке силе" Русије.

"Тајмс" чак на известан начин позива на цензуру филма, наводећи да је "Путинов режим познат по својим пропагандним кампањама које правдају драстичне акте насиља над малим земљама и народима без заштите" и да је "време да се на то стави тачка", јер "кад се лаж заодене у истину, у опасности су живот и слобода".

Биковић који игра једну од главих улога у овом филму је изразио жаљење што се како каже једна акциона драма гледа кроз визуру политике, због чега у поменутом тексту потпуно једнострано остаје непримећена снажна порука мира, дубоко уграђена кроз односе који у филму постоје између Срба, Албанца и Руса. 

"Према информацијама од наших партнера, диструбутереких куца 20 Century fox и Амадеус из Лондона, светска дистрибуција филма није прекинута. Истовремено, са великим задовољством истицем и да је дистрибуција у Србији изненадила све нас који смо радили на овом филму и да после две недеље можемо да се похвалимо са висе од 150.000 гледалаца" казао је Биковић. 

Филм "Балканска међа", који је недавно премијерно приказан у Русији и Србији, говори о десанту на приштински аеродром, када је руска јединица из састава Сфора у БиХ заузела аеродром Слатину непосредно по потписивању Кумановског споразума. 

У филму "Балканска међа" који је режирао Андреј Вологин осим Биковића глуме Милена Радуловић, Миодраг Радоњић, Александар Срећковић Кубура, Антон Пампушни и Гоша Куценко, а у епизодној улози се појављује и прослављени редитељ Емир Кустурица. 

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести