Богат избор нових домаћих филмова у 2021. години

БЕОГРАД: Домаћа кинематографија има доста нових наслова да понуди у предстојећој 2021. години, за разлику од претходне, 2020, када је услед пандемије корона вируса тек неколико пројеката угледало светлост биоскопског платна, подаци су до којих је дошао Танјуг.
film
Фото: Pixabay.com/ilustacija

Наравно, другачије и није могло у ситуацији када су биоскопи или комплетно затворени или раде скраћено уз многа друга ограничења.

Велико је, међуитм, питање како ће све то изгледати у новој години и докле ће ковид-19 владати светом, али филмски радници су били веома вредни и изнедрили занимљиве филмске приче различитих жанрова, стилова и естетике.

Претходна 2020. година била је у знаку огромног међународног успеха филма "Отац“ Срдана Голубовића (награде у Берлину), који је имао и редовну биоскопску дистрибуцију и обишао домаће фестивале, колико је то било могуће у ери пандемије.

Награде је добила и драма "Оаза“ Ивана Икића на фестивалу у Венецији, једино што тај филм још није имао редовно приказивање у српским биоскопима, што се очекује ускоро.

Комерцијални успех постигао је и нови филм, мелодрама “Викенд са ћалетом” Мирослава Момчиловића са више од 50.000 гледалаца у Србији и региону, а запажен успех имала је и биографско-историјска сага “Име народа” Дарка Бајића о чувеном српском политичару у Војводини у време Аустроугарске Светозару Милетићу.

Оба филма ће имати и верзије као мини серије од пет до седам епизода.

Кроз биоскопе су свој пут имали и дебитантска остварења две редитељке, “Асиметрија” Маше Нешковић и “А.С. (25)” Милене Грујић, као и играно-документарни филм „Сумрак у бечком хаустору“ контраверзног Младена Ðорђевића.

У новој години очекује се званична премијера домаћег представника за кандидатуру награде Оскар „Дара из Јасеновца“ Предрага Гаге Антонијевића, застрашујућа ратна драма о злогласном усташком логору Јасеновац, а филм је био приказан једино у Дому културе Грачаница.

Најављен је и психолошки трилер „Једини излаз“ Дарка Николића, коме је то први дугометражни играни филм. Радња филма је фокусирана на удовицу (Анђелка Прпић, сада у веома озбиљној улози), чији је муж настрадао под мистериозним околностима, и заплет се развија од тренутка када инспектор (Љубомир Бандовић) долази са новим информацијама о том случају.

У филму играју још и Даница Максимовић, Милан Чучиловић, Јово Максић и Никола Ристановски.

Редитељка Марина Радмилац је при крају са својим филмом “Александар”, о исељенику из Србије који се враћа у Београд због реституције имовине његове породице и с намером да адаптира Шекспировог “Ричарда III” у оперу.

Изгледа да ће се шанса пружати женама у новој години, које добијају прилику да раде занимљиве пројекте за велико платно, такав је и наслов “Келти” према сценарију и режији Милице Томовић - док се њихова земља распада, група пођеднако смешних и откачених особа, припадници три различите генерације, учествују у костимираној прослави дечијег рођендана.

Млади редитељ Немања Ћеранић, познат по серији “Швиндлери”, током периода короне снимио је мањи независни филм „Лихвар“, али још пре њега, и даље чека увелико завршен филм апокалипсе по узору на “Побеснелог Макса” - пројекат “Воља синовљева”, где игра импозантна глумачка екипа - Жарко Лаушевић, Сергеј Трифуновић, Светозар Цветковић и Петар Бенчина.

Прослављени сценариста и редитељ, аутор култних дела “Ми нисмо анђели”, “Ране” и “Лепа села лепо горе” Срђан Драгојевић враћа се у филмску јавност мозаичном вишеслојном причом “Небеса”, као омнибус филм из три поглавља о Божјим чудима који утичу на јунаке у модерној Србији.

Игра велика екипа глумаца - Срђан Жика Тодоровић, Милош Тимотијевић, Нела Михаиловић, Анђелка Прпић, Никола Пејаковић Коља, Вања Ејдус, Милош Самолов, Горан Јевтић и други.

Легендарни режисер Слободан Шијан доста обећава новим пројектом „Буди Бог с нама“ о чувеном филмском аутору и критичару Бошку Токину из периода 20-их година прошлог века, који се дружио са Милошем Црњанским, Тином Ујевићем, Савом Шумановићем...

Токина тумачи Милош Биковић, Јосип Броз Тито је нико други до све више тражени Небојша Дугалић, краљ Александар Карађорђевић је Виктор Савић, док уз њих играју и Слобода Мићаловић, Горан Богдан и Момчило Оташевић.

Биковић се враћа као Мараш и трећи пут након филма и серије “Јужни ветар” у биоскопском пројекту “Јужни ветар: Убрзање” Милоша Аврамовића, где ће се појавити преживели ликови из ове крими саге, а њих играју - Миодраг Радоњић, Богдан Диклић, Александар Берчек, Јована Стојиљковић, док се још не зна судбина карактера Цара (Предраг Мики Манојловић).

Сценариста и редитељ Душан Милић, аутор три филма (“Јагода у супермаркету”, “Гуча”, “Травелатор”) и две серије (“Фолк”, “Сумњива лица”) стиже поново на велики екран остварењем “Мрак” - психолошки трилер са елементима хорора, који се фокусира на животе преосталих Срба на Косову данас и на праве животне приче иза медијске завесе.

Главне улоге су поверене Славку Штимцу, Николи Ракочевићу и италијанском глумцу Флавију Парнентију.

На велика врата се после веома дугачке паузе враћа и Радивоје Раша Андрић, аутор комерцијалних хитова, а сада има у рукама адаптацију књиге “Лето када сам научила да летим” Јасминке Петровић, где једну од важних рола тумачи Жарко Лаушевић.

Повратак се очекује и од Стефана Арсенијевића са пројектом о мигрантима “Страхиња”, о коме се веома скромно причало током снимања, а заплет је следећи: насловни лик је 22-годишњи мигрант из Гане, који даје све од себе да се уклопи у Србију.

Вредно ради да добије азил, волонтира у Црвеном крсту, покушава да заради новац на црном тржишту, мучи се да преживи у кампу за избеглице. Ипак, његова највећа борба је да се помири са женом коју воли, чак и ако то значи да ризикује да изгуби све што има.

Познат по андерграунд филмовима, редитељ Милутин Петровић овај пуит ради “мејнстрим” подухват звани “Хаџијино звоно”, а ТВ серија од 10 епизода ће бити “Нечиста крв” која обухвата и сам филм.

Глумце предводе Драган Бјелогрлић и Драган Мићановић, а уз њих су и Љубомир Бандовић, Никола Шурбановић, Анђела Јовановић, Катарина Радивојевић, Леон Лучев...

Након филма “Професионалац” пре више од 17 година (2003), најзначајнији домаћи драмски писац Душан Ковачевић поново је сео у редитељску столицу и адаптирао своју позоришну хит комедију “Кумови” у филм „Није лоше бити човек“.

Екипа је заиста на нивоу: Бранка Катић, Војин Ћетковић, Срђан Жика Тодоровић, Ненад Јездић, Срђан Тимаров, Гордан Кичић...

После крими серије “Мочвара”, Олег Новковић режирао је филм о рок музичару “Жив човек” где централну улогу игра увелико житељ Америке - Никола Ђуричко, а раме уз раме му пристаје и све популарнија у серијама Нада Шаргин, Марта и Јана Бјелица, Бојан Жировић, Тања Бошковић.

"Било једном у Србији“ Петра Ристовског заправо је филм и мини серија о развоју Лесковца који ће постати индустријска мека овог дела Балкана, а ову романсирану причу оживеће актери - Мики Манојловић, Зоран Цвијановић, Слобода Мићаловић, Радивоје Раша Вујовић, Теодора Ристовски, Немања Оливерић, Виктор Савић, Мира Бањац и други.

Мићаловић ће играти и у још једном дебитантском филму жене редитеља - драма “Игра” Ане Лазаревић, где му друштво праве Борис Исаковић, Бранислав Бане Трифуновић и Радослав Рале Миленковић.

Исаковић, све траженији у ТВ серијама, ни за филмовима не каска, те ће бити актуелан у социјалној драми “Хероји радничке класе” Милоша Пушића, о побуни радника против тајкуна шефова који дугују силне зараде запосленима у фабрици.

Редитељски првенац Огњена Јанковића „Златни дечко“ још једна је у низу спортских мелодрама о великом таленту фудбала где се мешају разни менаџери и сумњиви ликови.

Главна улога је поверена Денису Мурићу, уз њега су ту Павле Стругар, Андрија Кузмановић, Тихомир Станић, и биће претворено у мини серију до 10 епизода.

Један од најочекиванијих филмова и такође ТВ серије сигурно је “Тома” о легенди народне музике Томи Здравковићу, кога тумачи Милан Марић, јунак многих ТВ серија.

Пресек каријере и живота чувеног певача написао је тим сценариста који чине Драган Бјелогрлић и Никола Пејаковић, а режирао Зоран Лисинац.

Осим Марића, на великом и малом екрану овог пројекта појавиће се и Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Оливера Бацић, Андрија Кузмановић.

Продукцију потписује управо Бјелогрлић заједно са поп музичарем Жељком Јоксимовићем.

Постоји још неколико мањинских копродукција, где је Србија укључена уз веће партнере, као што је македонска драма “Друга шанса” Марије Џиџеве, са Мирјаном Карановић, омнибус из три приче о три жене у истој згради као калеидоскоп мајчинства.

Такође још један македонски пројекат је укључен - “The Happiness Effect” Борјана Зафировског, али и дело “Невидљиви” Игнаса Јојнаса из Литваније са мањим српским учешћем.

Дебитантско дело спортисте и писца Борка Брајовића “Близанци” у фази је реализације, а тема је организована крађа беба из породилишта 1997. године, што је већ познато из мини серије “Калуп” и филма “Шавови”.

На крају остале су још само “Кошаре”, у режији Балша Ђоге, ратна драма која је протекле године изазвала скандал поводом прекида снимања, и на крају по плану би требало да се продукција настави, али није познато када. Хероје рата на Кошарама у филму и ТВ серији из 10 епизода играће Жарко Лаушевић, Виктор Савић, Милош Биковић, Светозар Цветковић и други.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести