Дан домаћег филма у 20 градова Србије

БЕОГРАД: Дан домаћег филма биће одржан 14. новембра у 20 градова Србије , а у 21 биоскопу бити приказано чак 25 документарних филмова, најавили су данас организатори на конфеенцији у Филмском центру Србије.
bioskop
Фото: pixabay.com

Филмски Центар Србије ФСЦ у сарадњи са Удружењем документариста Србије ( ДОК ) наставља са реализацијом овог пројекта у циљу промоције домаћих документарних филмова који нису имали широку биоскопску дистрибуцију. Некон сваке пројекције гледаоци ће имати прилику да разговарају са неким од чланова ауторског тима.

Редитељ Арон Секељ из ДОК Србије најавио је богат програм и истакао да су се у одабиру трудили да обухвате што различитије теме у домаћој документаристици.

„Драго ми је што могу да приметим да се у Србији повећала заинтересованост публике за документарни филм, те се она сада изједначила са играним. Такав случај је и код аутора, те очекујемо да ће следећа година бити врло плодоносна када се ради о документарој форми код нас“, казао је Секељ.

Огњен Ракчевић из Филмског центра изразио задовољство што су многи од ових филмова суфинансирани на њиховим конкурсима, као и то што су успели да у неколико центара обезбеде пројекторе преко којих ће публика моћи да ужива у дигитализованом звуку и слици.

Дан домаћег филма одржаће се у Лесковцу где је на програму“Таурумун Боy” Јелене Максимовић и Душана Грубина,у Пријепољу где ће бити приказан филм “Водич кроз црну рупу“ Александра Николића и Златка Прањића, Зрењанину “То сам што јесам - Гипсy Мафиа” Андријане Стојковић, Новом Саду “Једини“ Николе Полића и „Центар“ Ивана Марковића, Ивањици “Wонгар” Андријане Стојковић, Смедереву „Музичке трауме” Милоша Томића и “Електрични оргазам за људе будућности“ Марије Вукић.

У Врњачкој Бањи на програму је“Најлепша земља на свету” Желимира Жилника, у Пожаревцу “Окупирани биоскоп” Сенке Домановић, Руми „Небеска тема“ Младена Матичевића, Крушевцу „Линија живота“ Дарка Бајића, Суботици "Последња авантура Кактус Бате" Ðорђа Марковића, Лазаревцу "4 године у 10 минута" Младена Ковачевића.

Публика у Горњем Милановцу имаће прилику да види"Случај Макавејев или процес у биоскопској Сали" Горана Радовановића, у Крагујевцу "Дуго путовање у рат" Милоша Шкундрића, Неготину Спелеонаут - под каменим небом" Соње Ðекић, у Врбасу "Радничка класа одлази у рај" Марка Цвејића, Шапцу "Дубина два" Огњена Главонића, Трстенику "Кад дођу свиње" Биљане Туторов и Ковину “Теслин народ” Жељка Мирковића.

Филм "Чаробњак из Мутња" Бранка Лазића биће приказан 13. новембра у Обреновцу, као и у Суботици „Адамово острво“ Иване Тодоровић, „Човек од дима“ Луке Папића и Марка Мијатовића и „А сад се спушта вече“ Маје Новаковић.

Улаз на све пројекције је бесплатан.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести