Дара из Јасеновца филм о бруталним усташким злочинима

БЕОГРАД: Направићемо филм на који се чекало 75 година, казао је редитељ Предраг Гага Антонијевић најављујући филм "Дара из Јасеновца" на данашњој конференцији за медије одржаној у Влади Србије, уз објашњење да је држава коначно одлучила да финансијски подржи такво оставрење. 
Dara iz Jasenovca/Tanjug/Filip Kraincanic
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић/Дара из Јасеновца

Реч је о филму, каже, који ће кроз очи детета сликати бруталност усташких злочина у Јасеновцу, а снимање ће започети крајем лета, а да је премијера заказана за март или април 2020. године. 

"Тада се навршава 75 година од ослобађања Јасеновца и одлучили смо да нађемо децу на Козари и Поткозарију одакле су људи заиста одвођени у Јасеновац. У средишту приче је девојчица Дара која покушава да остане заједно са млађим братом у логору Јасеновац када остану без родитеља" казао је Антонић и додао да ће злогласног јасеновачког мучитеља и убицу Макса Лубурића играти глиумац Марко Јанкетић. 

"Имамо још нека глумачка решења али отом потом. Сигурно је да ће нам бити тешко да снимимо овај филм јер ћемо радити са децом и питање је колико клинци могу да задрже концентрацију и пажњу у једном дану. Тема је тешка и деци неће бити комфорно на снимању. Ипак одлучили смо да филм говори о убијању естетиком која ће допустити да буде прказиван школској деци. Филм ће бити бруталан, али неће бити сцена због којих ће људи повраћати у сали" казао је Антонијевић. 

Наташа Дракулић истиче да постоји једно место где је како каже написала најзначајнија сценарија у њеном животу. 

"То је нека кућица са терасом. Људи у близини су ме питали када сам одлазила шта сам то писала јер се није догађало до сада да плачем и пишем истовремено. Све што сам знала и прочитала...слушала од људи који су преживали Јасеновац слило се у тај сценарио" казала је Дракулић. 

Глумац Марко Јанкетић каже да улога Макса Лубурића сигурно захтева озбиљан истраживачки рад. 

"Постоје историјски факти који ће бити аутентично пренесени на велико платно. Имам огромну одговорност заједно са целом екипом да филм урадимо на што бољи начин" казао је Јанкетић. 

Биљана Чекић има једанаест година и завршила је шести разред Основне школе "Вук Стефановић Караџић у Козарској Дубици. 

Она се нашла у насловној улози филма "Дара из Јасеновца" 

"Веома сам срећна што ћу учествовати на снимању тог филма" казала је Биљана.

Стручни консултант на стварању филма је професор и писац Мајкл Беренбаум каже да ће крозпричу о једном детету бити представљен злочин који је утицао на њу, њену породицу и зеједницу којој припада. 

"Персонализовали смо кроз ту девојчицу страдање српског народа у Јасеновцу. Један песник је рекао да је смрт једног детета одузимање будућности. Злочин у Јасеновцу је напад на будућност јер ниједан човек не може да разуме да се деца сматрају непријатељем и убијају. Филм ће нам представити колико је ужасан чин убити неко дете" казао је Беренбаум. 

Јелена Триван председница Управног одбора Филмског центра Србије каже да је реч о пројекту иза којег је држава до краја стала. 

"Осећам неку врсту одговорности што раније нисмо нашли снаге и новца да овакав пројекат снимимо. Скоро осам деценија ће се навршити откако се догодила трагедија у Јасеновцу, а Србија није на један историографски начин испричала ту причу. Сада то исправљамо и верујем да ћемо филм о Јасеновцу гледати са поносом због начина на који је урађен" казала је Триван и најавила снимање играног филма о дешавањима на Кошарама за време НАТО агресије на Србију. 

Управни одбор Филмског центра Србије усвојио је предлог комисије за доделу средстава за суфинансирање производње домаћег дугометражног филма са националном темом и за оставрењу "Дара из Јасеновца" доделио 61 милион динара. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести