Дара из Јасеновца у трци и за Златни глобус

Док трају полемике око процедуралних примедби дела филмских кругова о избору филма “Дара из Јасеновца” Предрага Антонијевића за српског кандидата за Оскара, стигла је и вест да је ово остварење кандидовано и за америчку награду Златни глобус.
д
Фото: Промо

- Селекциона комисија Златног глобуса прихватила је кандидатуру за све категорије, а не само за најбољи страни филм, а мала глумица Биљана Чекић кандидована је за најбољу женску улогу, раме уз раме са највећим холивудским именима. Ово је велико признање за филм као и за српску кинематографију која доживљава свој повратак на светску позорницу - саопштио је продуцент филма Макса Ћатовић.

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић честитала је ову кандидатуру, наводећи да је посебно значајна, јер је то први српски филм у трци за Златни глобус за све категорије, а не само за најбољи страни филм.

Филм рађен по сценарију Наташе Дракулић, сниман је на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша у Јасеновцу и осврће се на 1942. када после велике усташко-немачке офанзиве на Козари, у Босни и Херцеговини, локално становништво масовно завршава у концентрационим логорима.

Водеће улоге у филму играју глумци из Републике Српске Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић, док су глумачку екипу из Србије чинили Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Костић, Татјана Кецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други. У главној улози девојчице Даре нашла се Биљана Чекић. Први део филма сниман је у селу Колут, у близини Сомбора, где је зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други део на локалитетима Беле Цркве.

Пре неколико дана, селекциона комисија Филмског центра Србије изабрала је овај филм за српског кандидата за Оскара, а три филмска удружења помињу нерегуларности у том избору. “Процедуру овогодишњег избора српског филма за кандидата за награду Оскар, обележили су бројни пропусти и нерегуларности, као и кршење Упутства ФЦС о самом избору”, наводи се у саопштењу Удружење филмских продуцената Србије, Асоцијација филмских редитеља Србије и Удружење Док Србија. “Имајући у виду све наведене пропусте и прекршаје, сматрамо да је избор домаћег кандидата за награду “Оскар” изгубио легитимитет”, пише на крају саопштења, уз страховање потписника да је српски филм због поменутог низа нерегуларности бити изложен ризику да изгуби могућност учествовања у трци за “Оскара“.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести