ДАРКО БАЈИЋ: Филмски аутори захваљујући УФУС АФА заштити наплаћују своја права

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг рефлектор био је редитељ Дарко Бајић који је као члан Управног одбора говорио о организацији УФУС АФА и њеној данашњој скупштини у Мтс дворани.
d
Фото: Tanjug

Бајић је рекао да је УФУС АФА заштита организација која се бави наплатом колективних ауторских права и да се захваљујући њеном деловању "први пут после 120 година постојања филма, нашим ауторима, у нашој земљи исплаћују права на реемитовање њихових филмова".

Према његовим речима, организација помаже и социјално угроженим ауторима и  реагује на проблеме који се дешавају њеним члановима.

Преко 400 чланова је импознатна цифра и очекујем на скуштини да то буде скоро у пуном сазиву и да разговарамо о свему што смо урадили, најавио је редитељ.

Бајић је истакао да је након оснивања организације 2018. године почела исплата тантијема на репризна емитовања ауторских дела.

УФУС АФА заштита је израсла у озбљину и јаку организацију која би требало да води рачуна и о томе као се емитују филмови на телевизији, и да при томе постоји одређена стандардизација, нагласио је Бајић.

Према његовим речима, организација се"треба бавити заштитом професије и професионализма".

Има много питања око којих 400 чланова треба да разговарају и треба да се изборе за статус слободног професионалног бављења својим послом. Што подразумева и уговоре који ће на прави начин отворити могућност да филмски аутори имају оно што су некад имали што је касније укинуто, нагласио је редитељ.

Бајић је навео да се на почетку филмских конкурса "иде на имена аутора", а кад се добију средства деси се да "продуцент онда прави неадекватне уговоре", са којима аутори имају проблема око тантијема или су лишени свих права.

Пре транзиције систем је имао своје вредности, које су сада претворене у ад хок вредност, оценио је Бајић.

Нити тржиште, нити паре одлучују, нити је то вредност којом се на прави начин аналитичким поступцима подржава ументост и баштини култура за будућност, закључио је Бајић.

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести