ДИГИТАЛНО РЕСТАУРИСАН ЈОШ ЈЕДАН ДОМАЋИ КЛАСИК У години у којој слави пола века од снимања „ДОТЕРАНИ“ филм Жељка Велимировића "ДЕРВИШ И СМРТ" 3. фебруара у Југословенској кинотеци (ВИДЕО)

БЕОГРАД: Филм "Дервиш и смрт“ редитеља Жељка Велимировића из 1974. године, дигитално рестаурисан у оквиру пројекта "А1 Кинотека" биће премијерно приказан 3. фебруара у Југословеној кинотеци, најавили су данас организатори.
d
Фото: Youtube Printscreen/ Filmski Centar Sarajevo

Две бесплатне пројекције у здању у Узун Мирковој улици биће одржане у 18 и 20.30 часова у сали "Макавејев“, а заинтересовани ће моћи да филм на фејсбук страницама Југословенске кинотеке и А1 Србија од 20:30, саопштила је Југословенска кинотека.

"Дервиш и смрт“, у продукцији Центар филма, је екранизација истоименог романа Меше Селимовића, у којој су главне улоге остварили Војислав Мирић, Бата Живојиновић, Борис Дворник, Бранко Плеша, Павле Вуисић и Оливера Катарина, уз Фарука Беголија, Александра Берчека, Вељка Мандића, Драгомира Фелбу и друге.

Како је наведено, у "Дервишу и смрти" старешина исламског реда суочава се са хапшењем и погубљењем невиног брата, а филм уз психолошку проблематику отвара многа питања која се односе на политику, друштво, али и људски живот уопште.

Велимировић је транспоновао на филм један од највећих романа наше књижевности, који се дотиче најдубљих питања до којих појединац у свом животу долази, оценио је директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић.

Према његовим речима, роман Селимовића је "изузетно сложен и мисаон, због чега његова екранизација представља прави подвиг".

Пантелић је подсетио да је "Дервиш и смрт" 31. дигитално рестаурисано остварење у Одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке, у оквиру пројекта "А1 Кинотека", које су покренуле Југословенска кинотека и компанија А1 Србија.

Радујем се што годину започињемо премијером дигитално рестаурисаног класика 'Дервиш и смрт', којим уједно почиње и нови низ од десет филмова којима ћемо удахнути нови живот и оставити их у аманет новим генерацијама, рекао је генерални директор А1 Србија и А1 Словенија Дејан Турк. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести