Добитник Златног медведа отвара палићки фестивал

БЕОГРАД: Главни такмичарски програм 24. Фестивала европског филма Палић представиће од 15. до 21. јула 12 изузетних филмских остварења, а фестивал ће отворити ван конкуренције добитник Златног медведа за најбољи филм на Филмском фестивалу у Берлину - мађарска љубавна прича "На души и телу" редитељке Илидике Ењеди.
EPA/Carsten Koall
Фото: EPA/Carsten Koall

Публика на Палићу гледаће остварења која су освајала значајне награде на великим фестивалима, али и привукла пажњу публике широм Европе.

Ту је “Без љубави” руског редитеља Андреја Звјагинцева, старог знанца фестивала са Палића, који је ове године у Кану добио награду жирија. 

Његово претходно остварење “Левијатан” је пре три године освојило Златни торањ за најбољи филм на Палићу, као и награду за најбољи сценарио у Кану.

Филм “Јупитеров месец” реномираног мађарског редитеља Корнела Мундруцуа, који је номинован ове године за Златну палму, такође ће бити приказан у Главном такмичарском програму. 

Његово претходно остварење “Бели бог” приказано је на Палићу 2014. године. 

“Јупитеров месец” прати Ариана, избеглицу из Сирије, који заједно са својим оцем и још много других напаћених душа, покушава да пређе преко Србије у Мађарску. Сви бивају ухваћени нашавши се у мрежи корупције и цинизма.

“Кратки излет” хрватског редитеља Игора Безиновицћа занимљив је хибрид документарног филма и фикције. 

Безиновић је за свој филм на Међународном филмском фестивалу Андреја Тарковског "Зеркало" добио награду за најбољу режију, али и награду жирија младих критичара. 

“Кратки излет” је светску премијеру имао на 46. Међународном филмском фестивалу у Ротердаму, а у Србији ће бити премијерно приказан управо на Палићу.

“Аџолотл Оверкилл”, дебитантски филм немачке редитељке Хелен Хегеман приказан је у званичној селекцији оводишњег Санденса, где је добио награду за најбољу фотографију. 

За филм “Фортуната” који је режирао познати глумац Серђо Кастелито (играо између осталог у “Великом плаветнилу” Лика Бесона) Џазмин Тринка је добила награду за најбољу глумицу у селекцији “Известан поглед” ове године у Кану. 

Мишел Азанависијус, редитељ веома успешног филма “Уметник” (Тхе Артист) који је између осталог освојио и пет Оскара, своје ново остварење “Силовити” је посветио великом Жан-Лику Годару (у филму га игра Луис Гарел). 

“Трагом костију” пољске редитељке Агњишке Холанд, занимљива прича о старијој жени која је убеђена да је решила низ мистериозних злочина, добио је ове године Сребрног медведа на Берлиналу за филм “који отвара нове перспективе”. 

“Ана, љубави моја”, љубавна драма румунског редитеља Калина Петера Нецера такође је награђена Сребрним медведом, али за монтажу (Дана Бунеску). 

Његов филм “Позиција детета” је 2013. године добио Златног медведа за најбољи филм.

На Летњој позорници Палића, која прима 1.200 посетилаца, биће ове године приказан и филм “Нежна жена”, нови филм украјинског редитеља Сергеја Лознице, као и “Парк” Софије Ексерчоу о групи дечака која лута по рушевинама Олимпијског села у Атини играјући уврнуту верзију Олимпијских игара.

Програм ће затворити 21. јула ван конкуренције филм Бојана Вулетића “Реквијем за госпођу Ј” са феноменалном Мирјаном Карановић у главној улози, премијерно приказан ове године у Берлину.

Награде “Златни торањ” за најбољи филм и “Палићки торањ” за најбољу режију доделиће жири у саставу: Кристи Пују, један од најзначајнијих редитеља новог румуског филма, познати српски глумац Никола Ђуричко, редитељ Густ Ван Ден Берге, селекторка и продуценткиња Луиз Х. Јохансен из Данске и хрватска глумица Тихана Лазовић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести