Доделом награда завршен Панчево филм фестивал

ПАНЧЕВО: Шести Панчево Филм Фестивал, који је почео 4. децембра, затворен је пројекцијом филма "То мора бити рај" палестинског редитеља Елије Сулејмана и доделом награда у оквиру две такмичарске селекције.
film pixabay
Фото: pixabay.com

У селекцији Светионици, у оквиру које је приказано осам дугометражних остварења, жири у саставу Андријана Стојковић, редитељка, Леон Лучев, глумац и Greg De Cuir Jr, куратор и преводилац, одлучио је да додели награду ''''Светионик'''' за најбољи филм дебитантском делу Марка Ђорђевића "Мој Јутарњи Смех“.

У образложењу, жири наводи да награду додељује филму који "ненаметљиво, прецизно и са великим саосећањем приказује деликатна стања човека који је престар да би био назван младићем, а сам себи премлад да би се самостално отиснуо у живот...Филм даје дирљиво и једноставно решење за колективну усамљеност и његов катарзични крај улива наду у снагу коју даје повезивање са другима људима".

Посебно признање ове селекције добио је Ђакомо Абруцезе за документарни филм "Америка".

Награда ''''Димњак'''' за најбољи кратки филм у оквиру селекције "Рани Радови", која се додељује филму који наговештава велики таленат и потенцијал редитеља и који представља јединствену и оригиналну визију света који нас окружује, додељена је филму "А сад се спушта вече" Маје Новаковић.

Жири ове селекције чинило је четрнаесторо средњошколаца из Панчева и Београда, предвођених менторком - редитељком Мајом Милош.

Награде у овој селекцији добили су и Ћи Јанг (Најбоља режија за филм "She Runs"), Давид Авилес (Посебно признање за филм "El Hacedor de Muebles"), Јелена Тјапкин (Најбоља глумица за филм "Шербет"), Марко Матић (Најбољи глумац за филм "Последња слика о оцу"), Данило Станимировић (Најбољи сценарио за филм "Бамбиленд"), Марио Пућић (Најбоља фотографија за филм "Совјетски пси") и Штефен Голдкамп и Јелена Максимовић (Најбоља монтажа за филм "After Two Hours, Ten Minutes Has Passed").

Панчево Филм Фестивал организовали су филмски радници и уметници окупљени око истоименог удружење грађана, у сарадњи са Културним центром Панчева и Домом омладине Панчево, уз подршку Града Панчева, Министарства културе и информисања Републике Србије и Филмског центра Србије.
 

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести