Драган Бјелогрлић: Ово је мој креативни максимум!

Сенке два су мој људски и креативни максимум овога тренутка. У „Сенкама 2” сам дао целог себе и то је најтежи посао који сам до сада радио у свом животу.
bjelogrlic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Овај пројекат сам схватио као изазов да одемо корак напред и желим да верујем да смо у томе успели - рекао је креатор и редитељ серије, као и главни глумац Драган Бјелогрлић, у Југословенској кинотеци, где је протекле недеље уприличена пројекција прве епизоде друге сезоне „Сенки над Балканом“. 

ТВ гледаоци који воле да из недеље у недељу ишчекују нове детаље, другу сезону могу да прате од 11. новембра, сваког понедељка, на каналу Нова С, а на пролеће и на Првој. Гледаоци такође имају могућност да погледају одједном свих десет епизода друге сезоне „Сенки” онлајн. 

- Одлука да све епизоде серије „Сенки над Балканом 2” буду доступне на интернет-платформи ЕОН су наш храбри искорак у будућност. Драго ми је да је серија поновно доступна свим гледаоцима у Србији и региону, да не морају да буду корисници одређеног кабловског провајдера да би могли да гледају серију, већ је довољно да имају само добар интернет - истакао је Бјелогрлић и додао да ће и они који нису гледали прву сезону моћи да прате другу.

- Друга сезона је рађена тако да је наставак приче тамо где смо стали на крају прве сезоне, а опет смо се трудили да покушамо да направимо заокружену и аутентичну причу, тако да могу да је прате и људи који нису гледали прву сезону. То је била доста захтевна позиција у самом старту, али сада, када смо измонтирали целу серију, мислим да смо у томе успели и да ће заиста људи који нису били у прилици да погледају прву сезону моћи да уживају у наставку као једном аутономном и независном делу. Трудили смо се да задржимо неки стил и препознатљиву естетику „Сенки”. Структура и драматургија су сличне првој сезони и врло су комплексне. Поново ће се пратити неколико паралелних прича које ће се на крају слити у једну. Имамо и доста нових ликова. Нешто што ће разликовати другу сезону од прве је да смо у наставку појачани новим писцем Бобаном Јевтићем. Сада смо се некако више бавили профилисањем ликова, односа и неким виђењем свих тих паралелних токова можда мало уравнотеженије него у односу на први део - рекао је Драган Бјелогрлић.

У наставку ћемо и даље гледати главне јунаке Танета и Станка, који ће следећи крвави траг поремећеног убице, открити ужасну заверу која може читаву Европу гурнути у хаос. Ова језива убиства покреће низ узбудљивих и мистериозних догађаја у којима ће се сукобити локални моћници, државна елита, баш као и тајна удружења и стране обавештајне службе. Савезништва се склапају и раскидају, љубави рађају и нестају, пријатељ ће починити издаје, а непријатељи мењати стране, јер се сви боре за своју превласт.

- У овој сезони имаћемо Солунски процес, Жрнов, целу заверу око убиства краља Александра и признање Совјетског Савеза од Краљевине Југославије који је био један од кључних аргумената за позицију тадашње Југославије и проблем краља Александра да призна совјетски режим јер можда би му то спасило главу. Обично кад имате убиство и завере тек много година касније на светло дана излазе праве чињенице, а управо је ту простор где се ми крећемо, од стварног до могућег. Имате пет теорија зашто је убијен краљ Александар, али свакако се зна да је он можда прва жртва нацизма – констатовао је Драган Бјелогрлић.

О томе шта ће се све збивати у другој сезони детаљније је говорио писац Дејан Стојиљковић, који је одмах негирао спекулације у медијима и казао да неће бити Руса, ни принца Ђорђа Карађорђевића.

- Напросто, радња је смештена у 1934. годину када се десио марсејски атентат. Наши јунаци су у новим ситуацијама. Пре свега, то је Тане који се повукао из полиције, а његов партнер Станко Плетикосић је сад постао велики баја у полицији. Димитријевић је нека врста адвоката у Јатаган мали која је добила сад више простора, као и цела прича око Мустафе Голубића. Бавили смо се и илегалном организацијом која се звала Црвени оркестар. Ту су и стари ликови Кројач, али имамо и нових момената као у „Куму 2“ – Калуђер је прешао у полулегитимни бизнис. Имамо новог јунака, представника западњачког капитала кога игра Богдан Диклић, још један нови јунак који као основу има историјску личност – Драгињу коју игра Весна Тривалић и која је настала на основу хероине из Првог светског рата Милунке Савић, а ту је и Иван Мештровић – испричао је Дејан Стојиљковић. Нове ликове, осим споменутих, играће Наташа Нинковић, Леона Парамински, Марко Грабеж и Игор Ђорђевић. Од глумаца из прве сезоне, у наставку су поново Андрија Кузмановић, Марија Бергам, Ненад Јездић, Горан Богдан, Јована Стојиљковић, Милош Самолов, Срђан - Жика Тодоровић, Гордан Кичић, Никола Ђуричко, Небојша Дугалић...

- „Сенке” су најтеже што сам до сада радио и толико су тешке да, када помислимо на трећу сезону, поставим себи питање да ће ме поново чекати читав тај процес који је толико компликован и напоран, па онда помислим да просто нисам сигуран да ћу имати снаге, а стижу ме и године, да поново уђем у тако нешто - рекао је искрено Драган Бјелогрлић, представљајући другу сезону популарне серије коју ћемо од 11. новембра пратити сваког понедељка на Новој С.

Р. Т. М.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести