Друга пројекција филма за ОФФ: Мушкарци не плачу

НОВИ САД: Након успешне организације новосадске премијере документарног филма “Друга страна свега” Миле Турајлић, новоосновано удружење  ОФФ Нови Сад наставља с радом на промоцији и подршци ауторске, ангажоване, актуелне и алтернативне уметности.
muskarci ne placu
Фото: Ilustracija

Други филм који ће ОФФ представити новосадској публици је дугометражни деби босанскохерцеговачког аутора Алена Дрљевића, награђиван на многобројним европским фестивалима – филм „Мушкарци не плачу“ - који је на програму у суботу у амфитеатру Спенса, с почетком у 20 сати.

Пројекцију филма пратиће разговор са глумцем  Борисом Исаковићем, који је у једној од водећих улога овог филма.

Филм „Мушкарци не плачу“ бави се незавидним последицама распада Југославије, са аспекта садашњице. За разлику од многих редитеља који покушавају да разлуче питање рата деведесетих и ратне заоставштине, враћајући се у својим филмовима у те исте деведесете, Дрљевић преиспитује последице рата данас.

Фото: Ilustracija

Делом подстакнут истинитим догађајем, делом ослањајући се на фиктивни сценарио, Дрљевић гради причу о ратним ветеранима који се срећу у забаченом хотелу на “радионици помирења”. Радионица помирења нема за циљ само међусобно мирење у прошлости супротстављених страна, већ и мирење сваког појединца са сопственом прошлошћу.

У филму играју најпроминентнија глумачка имена са екс-Ју простора: Борис Исаковић, Себастиан Каваца, Ермин Браво, Емир Хаџихафизбеговић, Леон Лучев.

Они играју припаднике својих стварних националности, мање или више спремне на ово сучељавање.

Проткан медицинском дијагнозом посттрауматског стресног поремећаја, филм преиспитује и значење речи “мушкарац” на нашим просторима, покушавајући да докучи ту мистификовану и глорификовану појаву “балканског мушкарца” који баш никада не плаче.

Удружење ОФФ Нови Сад, чији је основни циљ афирмација алтернативне културе, одлучило се на организовање пројекције баш овог филма, подстакнуто актуелношћу теме која се тиче свих који живе овде, као и чињеницом да је новосадска публика само једном имала прилике да види филм “Мушкарци не плачу”, у оквиру фестивала “Слободна зона”.

Улазнице за пројекцију филма могу се резервисати преко званичног сајта https://offns.rs / или на мејл: offnovisad@gmail.com.

И. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести