Ђуричко: У Србију могу да ме врате Фест и дивни пријатељи

БЕОГРАД: Филм "Жив човек" у режији Олега Новковића, а по сценарију Милене Марковић биће приказан вечерас у 19 сати у Комбанк дворани у оквиру програма Феста, а глумац Никола Ђуричко који игра главну улогу у остварењу у сусрету са новинарима каже да у Србију може да га врати Фест и дивни пријатељи.
d
Фото: Youtube Printscreen

У средиштиу остварења "Жив човек" је београдски рокер и некадашњи члан култног бенда "Синови" Игор Ђелић-Ђела, живи са женом Сунчицом, са којом има доста проблема, али и много година проведених заједно.

У хаосу свакодневнице, услед једног жениног узнемирујућег признања и новости које му приређује ћерка тинејџерка, он схвата да жели да промени свој живот.

Одлучује да почне све испочетка, а можда и покуша да исправи неке грешке из прошлости. Међутим, нижу се непредвиђени догађаји који га одводе у другом правцу.

У филму, осим Ђуричка, играју Нада Шаргин, Бојан Жировић, Јана Бјелица, Филип Хајдуковић, Ива Милановић, Тања Бошковић, Бранко Цвејић, Миодраг Крстовић, Марта Бјелица, Соња Колачарић, Ивана Вуковић, Стефан Трифуновић

Сценаристкиња Милена Марковић напомиње да је о својој генерацији писала само за филмове "Сутра ујутру" и "Жив човек".

Нада Шаргин, Бојан Жировић, Јана Бјелица, Филип Хајдуковић, Ива Милановић, Тања Бошковић, Бранко Цвејић, Миодраг Крстовић, Марта Бјелица, Соња Колачарић, Ивана Вуковић, Стефан Трифуновић.

Ликови оба филма су расли у истој епохи и делили су исти систем вредности. Реч је заправо о идеологији рокенрола која је на њих оставила пресудан утицај, казала је Марковић.

Редитељ Олег Новковић има праксу рада са глумцима пре почетка снимања филма.

Како каже глумци су најважнији за његова остварења.

Глумци стварају ликове за које гледаоци морају да поверују да су живи људи. Глумци оживљавају те интересантне личности за чију судбину стрепимо. Да би глумци дошли до заједничког начина играња, неопходне су пробе пре снимања. Принцип је: редитељ-глумац-лик...и од тога не одустајем у стварању својих филмова, казао је Новковић.

Глумац Никола Ђуричко живи у САД, али је за потребе представљања филма "Жив човек" на Фесту, ипак дошао у Београд.

Никада не правим ранг листу мојих улога и филмова у којима сам их остваривао. међутим, нема сумње да је ово највећа улога коју сам до сада на филму остварио, јер она носи цео филм. У том смислу, имао сам велики изазов да створим тај филмски лик, али и могућност да га у нијансама представим, казао је Ђуричко и додао да је лик којег игра у филму "Жив човек" заправо трпни јунак.

Познати глумац је нагласио да су пробе с редитељем пре снимања филма биле попут чаролије.

Глумци ту имају времена да истражују, да осете колеге као сараднике, да дају праве предлоге...Помогле су ми колеге много у настајању овог филма и сада је прилика да им се захвалим, казао је Ђуричко.

На питање да лу је отишао из Србије јер су му досадиле понуђене улоге за филм и позориште у Београду, Ђуричко је нагласио да тако нешто никада није изговорио.

Глума је мој посао... и болест и страст. У Србију увек може да ме врати Фест, дивни пријатељи, одсуство короне... Никада заправо нисам отишао из Београда и Србије, већ сам само каријеру преселио у САД, казао је Ђуричко.

Како каже његов јунак у филму бори се да не умре у души.

Бити жив човек значи да ради срце. То је медицинска дефиниција. С друге стране, свако од нас мора да се потруди да не умре у души.за различите људе, различите ствари значе да су живи, казао је Ђуричко.

Нада Шаргин напомиње да је жена коју игра у филму храбра, забавна, жестока, занимљива, али и тешка и своја.

Миленини ликови које ја играм у Олеговим филмовима имају чврстину и увек иду даље ма шта се догодило. Олег ми је казао "Сунчица је сунце, а све остало су планете" и било ми је јасно шта треба да играм, казала је Шаргин.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести