ЕКСКЛУЗИВНО: РИЧАРД ФЛИШМАН О СЕРИЈИ „THE ARK” Живимо на рањивој планети

Једну од главних улога у америчкој серији „The Ark” (Барка) која је комплетно снимљена у Србији, а емитује се средом од 23 часа на каналу SCI FI, има британски глумац Ричард Флишман.
2
Фото: SYFY NBCUniversal International, Александар Летић

У овој научно-фантастичној драми која прати специјалну мисију спасавања човечанства у далекој будућности на свемирском броду „Барка 1”, који се сусреће са катастрофом која узрокује масовно уништење и губитак живота на тој летелици, Флишман тумачи лик поручника Џејмса Брајса. To je самоуверени, углађени пилот који увек пронађе начин да се добровољно пријави за мисије које су опасне по живот, што је проблематично јер је једини навигатор на броду, на којем посада у недостатку залиха за одржавање живота треба да остане на курсу и преживи без много залиха хране док не стигне на другу планету.

Поручник, којег Флишман тумачи, вреле је импулсивне нарави и жене га воле. Његово арогантно, непромишљено понашање заправо само може бити камуфлажа за нешто друго. Управо због тога, на специјалној посети сету ове америчке серије на којој је наша екипа летос имала ексклузивну прилику да упозна целу ауторску и глумачку екипу, упитали смо овог британског глумца, хоће ли поручник Брајс, иако је по сценарију самоуверен и слаткоречив, ипак устукнути пред неком мисијом и хоће ли бити ситуација у којима ће се он повући.

– Не, он је прилично несрећан, али сазнајемо разлог за то. Делује као веома самоуверен и увек себе ставља на линију ватре. Али, како серија напредује, схватамо да постоји много осетљивија страна за њега и разлози због којих је желео да буде на броду и зашто је сам изабрао да буде први на линији ватре. То је лепо, јер има дубину, није да није забавно бити мало арогантан и самоуверен, али је лепо и заћи у суштину нечије личности – открива за Дневников ТВ магазин британски глумац Ричард Флишман и додаје да се нада да ће многи људи заволети његов лик и у шали истиче да верује да ће се допасти Шкотима, ако их не увреди својим нагласком, будући да у серији говори њиховим акцентом.

Флишман даље истиче да би, будући да серија говори о апокалиптичном развоју догађаја и смештена је у будућност на почетак планетарне колонизације како би се обезбедио опстанак људске расе, било дивно када бисмо глобално схватили да живимо на рањивој планети.

– Као некоме коме је заиста стало до таквих ствари мислим да би било дивно када бисмо бринули о таквим темама. Али, пре свега, желим да гледаоци уживају у овој нашој серији и да схвате колико год да се тај наш тим бори за опстанак у свемиру и да се све време током мисије дешавају и луде ствари, то је заиста допадљив и забаван формат, а понекад и прилично комичан. Имамо неке сјајне ликове. Нико није сличан, сви су заиста добро одиграли. Имамо веома добар смисао за хумор – каже британски глумац.


Глумац Бродвеја и Вест Енда

Ричард Флишман се тренутно може видети у рвачкој комедији „Deep Heat” (ITV). Недавно је завршио снимање серија као што су „Chivalry”, заједно са Стивом Куганом (Channel 4/ Baby Cow), „The Sandman” Нила Гејмена (Нетфликс) и „Four Weddings and a Funeral” (Хулу). Што се тиче филма, Флишман се појављује у остварењу „A Christmas Number One” (Sky TV), а биће представљен и у „R.I.P.D.2” (1440 Productions). Флишман је такође глумио у бројним позоришним представама и на Бродвеју и на Вест Енду и био је номинован за награду Оливије за своју улогу у поново постављеној представи „Company” на Вест Енду.


Сценографија ове серије веродостојно је приказала унутрашњост свемирског брода, а Ричард Флишман нам потврђује да су се тимови иза камере својски потрудили да дочарају окружење у којем се њихови ликови налазе. Такође, како каже, и писци серије самим текстом учинили су да се цела екипа, која је радила у Београду на овој серији у специјалном филмском студију, осети као у свемиру.

– Сви ти нивои напетости радње су веома високи и страх тих ликова од смртности је веома присутан у свакој сцени, али у суштини, серија говори о људима. Они јесу смештени на свемирском броду, али могли су да буду у било ком скученом простору јер кроз серију пратимо те људе, њихова пријатељства, везе и савезе које склапају и то како се провлаче кроз луду ситуацију и мисију на коју су пошли. Дакле, то је нека срећна равнотежа за глумце - имамо неке невероватне сцене дијалога једни са другима или имамо луде сцене са зеленим екраном – закључује Ричард Флишман и додаје да су морали да имају огромно поверење у тим за визуелне ефекте јер су често, уз њихове инструкције, морали да дочарају нешто што нису могли физички да доживе на самом сету.

На наше питање шта би за њега био довољно велики разлог да се добровољно јави и оде у свемир глумац нам у шали открива да, иако у серији „The Ark” тумачи феноменалног војног пилота са бројним медаљама, ипак није склон одласку у висину.

– Дакле, мој одговор на идеју о одласку у свемир је ипак: „Не!”. Гледаћу документарац о одласку у свемир, јер таква мисија приватно није за мене, осим ако уништење Земље није близу, па ми је то једина алтернатива – каже кроз смех британски глумац и певач Ричард Флишман.

Иначе, серија „Барка” већ се емитовала на америчком и британском тржишту и тамо постигла огроман успех, а продуценти су већ најавили да ће ова прича доживети и своју другу сезону. На серији су, осим америчких и британских аутора и глумаца, радили и стручњаци из наше земље, међу којима су глумци Тијана Упчева, Павле Јеринић, те редитељи Милан Тодоровић, Милан Коњевић, Сандра Митровић и многи други.

Владимир Бијелић

фото: SYFY NBCUniversal International, Александар Летић

 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести