Ел Зохаири: Научио сам много од Кустурице, истински уметник

МЕЋАВНИК: Египатски редитељ Омар Ел Зохаири изјавио је данас да је дирнут што је његов први играни филм "Перје" приказан на "Кустендорфу", чијег основача Емира Кустурицу сматра за "истинског уметника".
k
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Осећам то као леп знак признања и поштовања што ми је филм овде приказан. Био сам на ''Кустендорфу'' као студент пре седам година, а сада мој филм отвара фестивал, рекао је Ел Зохаири Танјугу.

Египћанин је са својим кратким филмом био учесник такмичарског програма "Кустендорфа", када је још покушавао да установи какве филмове жели да прави, а сада се снимивши дугометражни првенац вратио као другачија особа.

Његова црна комедија "Перје" синоћ је приказана на отварању "Кустендорфа".

Говорећи о улози "Кустендорфа" у његовом редитељском обликовању, Ел Зохаири је истакао да другде у свету "не можете наћи такве фестивале".

Већина фестивала је врло професионална, по начину приказивања филмова, спајању индустрије и медија...А овде се окупљају филмаџије без обзира на имена и искуства. Можеш се лако наћи у бару или ресторану са великим именима, редитељима који су те надахнули, истакао је Ел Зохаири.

Млади редитељ се присетио како је приликом претходног боравка на Мећавнику био поред Кустурице и Алфонса Куарона, и како је било "лако причати са било ким".

Додао је да му је важна и страст публике "Кустендорфа", јер "кад људи дођу овде да погледају филм значи да га воле".

На великим фестивалима се осетила разлика између дугометражних и кратких филмова, али овде је филм филм. Сваки филм је испоштован, добија исту пажњу. То је добро искуство зато што те охрабрује да ствараш, нагласио је Ел Зохаири.

Његово "Перје" је освојило награду критике на преходном Канском фестивалу, када су у публици биле и редитељева супруга и мајка, а Ел Зохаири признаје да се због публике Мећавника поново осећао "као да породица гледа филм", додавши да је "ово породично место".

Прилком рада на "Перју" Ел Зохаири каже да се трудио да буде искрен и да ради филм "са правим људима који верују у тебе, а не са највећим именима".

Зато у његовом црнохуморном филму о жени која се бори да преживи тешкоће, након што је чаробњак њеног мужа претворио у кокошку, играју само натуршчици.

То је било намерно. Циљ овог филма је да укине глуму. По мени може бити веома досадан филм кад га направиш на традиционалан, очекивани начин, истакао је редитељ.

Ел Зохаири је рекао да се одлучио за "бизарну, апсурдну причу" како би поново открио шта су то људи, док је духовит приступ "део технике да наведе људе на помисао да су људи у филму који живе апсурдни живот веома стварни".

Египатска кинематографија је стара и богата, врло сентиментална и реалистична са пуно дијалога и емоција, а "Перје" је помало другачије од традиционалних остварења, мада постоји утицај старих домаћих комедија и уметничких филмова, истиче Ел Зохаири.

Египат је огромна земља са богатом цивилизацијском баштином, што је предност. Кад си египатски редитељ имаш све то на уму док откриваш свет. ''Перје'' се може десити било где и свако се може пронаћи у њему. Нема имена, религије, налепница... само људи који желе да преживе, рекао је редитељ.


Нешковић: Најспектакуларније отварање Кустендорфа

Отварање "Кустендорфа" било је најспектакуларније до сада и показује колико су се сви ужелели фестивала, који ће сигурно убудуће бити одржаван само уз присуство гостију и публике, оценио је редитељ Милан Нешковић.

Онлајн издање је било јако успешно, али филмска уметност, као и позоришна, тражи угођај заједничког гледања. Са 300 људи није еквивалентан угођају када га гледате на лаптопу, рекао је Нешковић Тањугу.

"Кустендорф" је 2021. услед пандемије одржан само као онлајн издање, а из истог разлога је уместо традиционалног јануара ове године померен за мај.

Према речима Нешковића, постоји нешто у заједничком гледању филмова што оплемењује и то фестивал не сме да изгуби, посебно интеракцију младих и остварених аутора.

Нешковић је истакао да је "овај фестивал све супротно црвеном тепиху на који нас остали фестивали навикавају, где не можете ступити у контакт са неким од аутора, а камо ли да проведете вече у разговору са њима".

Договорили смо се да ће га бити, па ако поново буде пандемије, ми ћемо га померити. Није лоше ни у мају. Обрадују нас ''маце'' које падају као снег, рекао је Нешковић.

Отварање је протекло можда најспектакуларније у ових 15 година. Имали смо довољно времана да се припремимо, истакао је Нешковић.

На "Кустендорфу" ће вечерас бити онлајн радионица редитеља Асгара Фархадија, а у понедељак Џанга Јимоуа, а на Мећавнику, између осталих, тренутно бораве редитељи Илдико Ењеди и Омар Ел Зохаири, који је пре неколико године као млади аутор кратког филма био учесник фестивала у Мећавнику.

Фестивал се издваја што после 15 година студенти који су овде освајали награде харају фестивалима - Венецијом, Берлином, Каном, Карловом Варима...Издваја га и креативни сусрет младих и остварених аутора из којих су се родила нека од најлепших филмских дела млађих генерација, рекао је Нешковић.


Као филмаџија на почетку каријере Египћанин је рекао да је од Кустурице научио "да требаш бити свој".

Он је свој од како је почео. Он се не понаша као Кустурица успешан редитељ. Врло је истинит, скроман, лак за комуникацију. Ствара филмове за које је убеђен да их треба правити, навео је Ел Зохаири.

Млади редитељ је додао да се Кустурици његов филм на јучерашњој пројекцији стварно допао, што му много значи. Ел Зохаири је у египатској филмској школи гледао Кустуричине филмове, посебно је проучавао "Андерграунд", и додао је да српског редитеља "обожавају у Египту".

Човек је легенда, али је заиста скроман, не понаша се као икона. Он је истински уметник, тако га видим. Научио сам много од њега, закључио је Ел Зохаири.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести