ФЦС: Између осталих подржани филмови "Јужни ветар 3" и "Рибар и балерина"

БЕОГРАД: Министарство културе Србије донело је решење о додели средстава за финансирање и суфинансирање пројеката у домаћој кинематографији за 2022. годину у више категорија, саопштио је данас Филмски центар Србије (ФЦС).
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Комисија ФЦС-а Марко Јоцић, Душан Јововић, Марко Крстић, Коста Пешевски и Ненад Павловић одлучио је да од пријављена 23 пројекта подржи суфинансирање производње четири дугометражна играна филма.

Подржани су  "Кућа" редитељке Тање Брзаковић и продуцентске куће Талас Филм, "Јужни ветар 3" Милоша Аврамовића и "Режима", "Рибар и балерина" Лазара Ристовског и "Зилион филма", и "Ја ли грми Ја л' се земља тресе?" Синише Цветића и Кошутњак филма.

На конкурсу за Суфинансирање производње домаћих дугометражних документарних филмова одлучивала је Комисија ФЦС-а у саставу Милош Шкундрић, Чарна Радоичић, Ненад Пирнат, Никола Лоренцин и Фети Даутовић, између 14 пријављених пројеката.

Подржани су "А шта сад, а шта сад?" редитеља Бориса Митића и продукције Дриблинг пикчерс, "Јагоде и пепео" Габријеле Николић и Сервиа филма - Милош Љубомировић ПР, "За милион година" Грегора Зупанца и продукције Грегор Зупанц - ПР Филмска и ТВ продукција.

 Ту си и "На почетку беше камера" Бојана Вука Косовчевића и Нама филма и "Фабрика не сме да стане" Марка Николића и Талас филма д.о.о.

О суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова за децу и омладину одлучивали су Милица Томовић, Владислава Војновић, Мирослав Могоровић, Стефан Арсенијевић и Дарко Лунгулов, између шест пројеката.

Подржани су "Гига прави море" по сценарију Страхиње Савића и Филипа Вујошевића у режији Страхиње Савића, и продукцији Граунд, и "До краја дана" по сценарију редитељке Јелене Максимовић и Ивана Салатића, у продукцији Таурунум филма.

Девет пројеката је конкурисало за Суфинансирање производње мањинских копродукција, а одлучивали су Биљана Првановић, Вук Ршумовић, Кристина Ђуковић, Чедомир Колар и Наталија Аврамовић.

Подржани су документарни филмови хрватска "Нешто је јаче од мене: Прича о Дражену Петровићу" редитеља Данила Шербеџије, у продукција Ливинг пикчерс, грчки "Плавооки дечак"   Танасиса Неофотистоса и Сенсе продакшн, и словеначки "Све што с тобом није у реду" Урше Менарт и Талија продакшна - Душица Новаковић ПР.

Ту су и хрватски документарац "Прије љета" редитеља Даниса Тановића у продукцији Баш Челика, хрватски "Други круг" Јосипа Лукића и Нон-Алајнд филмса, северномакедонски "Човек против јата" Тамаре Котевске и Филмоскопије - Јорданчо Петковски ПР, као и словеначки "Панк под комунистичким режимом" редитеља Андреја Кошака и  продукције Нама филм.

Следи хрватски краткометражни анимирани филм "Породични портрет" редитељке Лее Видаковић, у продукцији Биберче продакшнс, краткометражни играни филм из Хрватске "Булета" Иване Маринић Крагић и Сет сејл филмс.

На конкурсу за Суфинансирање производње домаћих краткометражних играних филмова одлучивали су Срђан Драгојевић, Ђорђе Арамбашић, Иван Јовић, Милена Предић и Недељко Ковачић између 18 пројекта.

Подржани су "Станица" редитеља Данила Лучића и продуцентске куће Мир медија груп, "Можда после" Дамјана Радовановића и карантина и "Генерација" Ђорђа Војводића и Биберче продакшнса.

О Суфинансирању производње домаћих краткометражних документарних филмова одлучивала је Комисија ФЦС-а у саставу Милош Шкундрић, Чарна Радоичић, Ненад Пирнат, Никола Лоренцин и Фети Даутовић, између десет пријављених пројеката.

Подржани су "Макса" редитеља Горана Мусића и продукције Центар за герилски филм, "Свачији базен" Милице Дракулић Обренов и Милица Дракулић - ПР Производња кинематографских дела, "Рупа" Данила Станимировића и Резон - Инкубатор мултимедијалне уметности и креативних индустрија и "Узлет" Миљана Гогића и Поинт продакшна.

На конкурс за Финансирање унапређења и развоја филмских сценарија пријављено је 46 пројекта, а одлучивали су Ивица Видановић, Маја Тодоровић, Срђан Анђелић, Душан Спасојевић и Горан Станковић.

Подржани су играни филмови "Тиресијин син" аутора Младена Ђорђевића, "Слетање" Владимира Петровића, "До последњег даха" Богдана Златића, "Силвија" Ане Родић, "Невидљиви" Бојана Тасића и "Пси и остали" Теодоре Марковић,као и документарци "Нећемо о томе" Огњена Исаиловића и "СКЦ (Студентски културни центар)" Марије Вукић.

На конкурсу за суфинансирање развоја пројеката домаћих дугометражних играних и документарних филмова одлучивала је комисија у саставу Милош Ивановић, Андријана Стојковић, Игор Турчиновић, Мирко Бојовић и Зоран Јанковић, од 19 пројекта.

Подржани су дугометражни играни филмови "продужени викенд" редитељке Катарине Кољевић и продукције Дарт филма и видеа, "Цхороро" Душана Лазаревића и Викторија филма, "Бљесак"

Наталије Аврамовић и Арт енд попкорн, "Друштвене непогоде" Деана Радовановића и Нулте тачкр и "Коњи певају" Луке Папића и Ранч продакшн - Срђа Вучо ПР.

На конкурсу за суфинансирање развоја пројеката домаћег дугометражног анимираног филма пријављено је четири пројекта а одлучивали су Милета Поштић, Предраг Јолдић, Иван Привићевић, Милош Томић и Никола Пурић.

Подржани су "Када се Волга уливала у Саву" редитеља Небојше Миљковића и продуцентске куће Талас филм, "Бранин чудесни форум" ауторке Вере Влајић и Муви драма, "Кћи жене пуног месеца" Сање Савић Милосављевић и Прабабе.

Комисија ФЦС-а за Стимулацију дистрибуције домаћих филмова у саставу Нина Латиновић, Предраг Бамбић, Милан Тодоровић, Бранислав Јевић и Иван Аранђеловић, једногласно је донела предлог за доделу средстава по конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у кинематографији за 2022 годину", каже се у саопштењу.

Како је наведено, Арт Виста добија 2.239.568 динара, Тарамоунт филм 819.644, МЦФ Мегацом Филм 505.389 и Фејм солушнс 215.399 динара.

На конкурсу за стимулацију гледаности домаћих филмова одлучивали су Нина Латиновић, Предраг Бамбић, Милан Тодоровић, Бранислав Јевић и Иван Аранђеловић, који су одлучивали "имајући у виду број гледалаца који је остварио сваки пријављени филм".

Како је наведено, ту спадају Ле филм доо Лесковац и "Било једном у Србији" са 199.917 динара, Дис енд дет продакшнс и "Нечиста крв: Грех предака" 329.998, Режим доо Београд и "Јужни ветар 2" 1.689.504, Кобра филм доо и "Тома" 2.858.848, Огњен Јанковић и Угљеша Јокић и "Златни дечко"  728.457 и Сенсе продакшн "Лето када сам научила да летим" 808.272 динара.

На конкурсу за стимулацију учешћа домаћих филмова на иностраним фестивалима одлучивала је Комисија ФЦС-а у саставу Нина Латиновић, Предраг Бамбић, Милан Тодоровић, Бранислав Јевић и Иван Аранђеловић.

"Узимајући у обзир укупан буџет по овом конкурсу, комисија је утврдила да на основу бодовне листе фестивала, која чини саставни део текста конкурса, постоји укупан број остварених бодова", каже се у саопштењу ФЦС-а.

Како је наведено, "у складу са тим, а имајући у виду број бодова који је остварио сваки појединачни пријављени филм, комисија је донела предлог о додели средстава за следеће пријављене пројекте на конкурсу".

Ту су "Без” Срђа Вучо и ПР - ”Ранч продакшн са 952.941 динара, “Небеса” Делиријум филм  317.647 динара, “Мир” Лула Барајевић ПР 635.294 динара, “Рампарт” Иван Марковић ПР Нанслафу Филмс 158.824 динара, “Страхиња Бановић” Арт енд попкорн  1.230.882 динара.

Следе “Хероји радничке класе” Агенција ”Алтертисе” 476.471 динара, “Линије” Независни филмски центар ”Ворки тим 476.471 динара, “Корени” ПР Нана 143 и 79.412 динара и “Прилагођени” Независни филмски центар Филм арт - Дејан Петровић 397.059 динара.

На конкурсу за суфинансирање дистрибуције домаћег дугометражног играног филма у Србији одлучивали су Драган Маринковић, Андрија Луцић, Јорданчо Петковски, Срђан Бајски и Марко Станковић, који су утврдили да је на конкурс пристигло шест пријава, поднетих од стране три дистрибутерске куће.

Одлучили да са по 600.000 динара буду подржани филмови дистрибутера Арт виста "Ала је леп овај свет", "Света Петка - Крст у пустињи", "Вера" и "Комедија на три спрата", као и “Траг дивљачи” Тарамоунт филма и “Да ли сте видели ову жену?” Метаморфоза.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести