ФЕСТ у част Бекима отвара Уликс Фехмиу, а затвара Џон Малкович

БЕОГРАД: Овогодишње издање Феста које ће се одржати од 28. фебруара до 8. марта отвориће филм "Отац" Срдана Голубовића у Сава центру, док ће свечано затварање обележити чувени холивудски глумац Џон Малкович који ће извести музичко-сценски перформанс "Музички критичар" у Комбанк дворани.
skupljaci perja bekim fehmiu
Фото: Youtube Printscreen

Како су организатори данас на конференцији за медије у Скупштини Града открили, поред Малковича, лаурети награде Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности биће и Коста Гаврас и једна од највећих глумица с ових простора - Мира Бањац.

Фест, 48. по реду, биће у знаку легендарног глумца Бекима Фехмијуа, који је преминуо пре десет година.

У складу с тим омажом је и овогодишњи слоган "Скупљачи емоција", а његов син Уликс Фехмију отвориће фестивал.

Уметнички директор Југослав Пантелић приредио је 96 премијерних филмова сврстаних у различите програме - Главни такмичарски, Главни ван конкуренције, Фокус Фест, Гала, Фест класик, Фест 48, Специјалне пројекције и Фест фокус ван конкуренције.

Пантелић је овом приликом казао да ће се за награде такмичити 20 филмова из читавог света, укључујући Србију, а о њима ће одлучивати петочлани жири - словеначки глумац Себастијан Каваца, глумица Наташа Нинковић, хрватска редитељка Дана Будисављевић, немачки глумац Клеменс Шик и редитељ Никола Љуца.

Они ће одлучивати о наградама за најбољи филм, режију, мушку и женску улогу, као и најбољи деби.

"Оно што засигурно не доминира у изузетно јаки ауторским филмовима јесте оптимизам, но и уколико га је могуће осетити, производ је неоснованих надања и вере у то да на крају увек све буде добро... Јунаци филмова Главног програма јесу људи најчешће чудних и у мањој мери чудесних судбина чија будућност тек донекле зависи од њих самих", казао је Пантелић.

Уметнички директор скренуо је пажњу и на нови програм - ФЕСТ Фокус, чије ће се премијерне пројекције одржавати у Дворани културног центра.

"Ови филмови, као и уосталом већина на Фесту, али можда ови мало израженије и снажније, одишу храброшћу, смелошћу, неретко сировошћу, али увек ударајући право у мету", казао је Југослав.

Фестивалски програм Гала нудиће најновије филмове Романа Поланског, Атома Егојана, Клинта Иствуда, Џима Џармуша, Вудија Алена, Андреја Кончаловског и многи други међу којима и они номиновани за Оскара и слична признања попут "Јојо Раббит", "Тхе Лигхтхоусе", "Цорпус Цхристи", "Лате нигхт"...

Како је Пантилић истакао у програму ван конкуренције наћи ће се филмови Горана Паскаљвића, Косте Гавраса, браће Дарден..., док ће се међу специјалним пројекцијама наћи и серија "Тајкун" Мише Терзића, као и телевизијски филм РТС "Пролеће на последњем језеру".

Програм Класика ове године између осталог биће посвећем недавно преминулој диви глумишта Неди Арнерић.

"Куриозитет је да ће у оквиру овог програма бити представљена публици финална верзија чувене "Апокалипсе данас" Франсиса Форда Кополе", најавио је Пантелић.

Гости фестивала како су организатори открили биће бројни, а међу већ наведеним наћи ће се и глумац Кристос Лулис, Милчо Манчевски, Оугуст Дил, Атом Егојан, Мирјана Јоковић, Горан Богдан...

У програм ван конкуренције током последњих дана ушао је и филм Кристијана Пујуа "Малмкрог" који ће бити приказан на Берлиналу пре Феста.

Председник Одбора и градски секретар за културу Иван Карл казао је овом приликом да је у стварању овогодишњег Феста учествовао Одбор (Милош Ђукелић, Драган Караџић, Драган Јеличић, Дамир Хандановић) који је на њему радио читаве године. "Можда главна промена овогодишњег фестивала је што смо сјединили све у један такмичарски програм те ће се српски филмови наћи уз највеће светске хитове. Под крововима Сава центра и Комбанк дворане сусрешће се прошлост и традиција на којој почива Фест, али и будућност за коју постављамо квалитетне темеље", казао је Карл.

Како је напоменуо за овогодишњи фестивал Град је издвојио 35 милиона динара, а Цебеф ће аплицирати код Министарства културе и информисања са 9 милиона динара.

Члан Одбора Милош Ђукелић говорио је о слогану који "представаља емоције које и аутори и публика скупљају некон филмова", а такође изразио велико задовољство што је на плакату "највећи уметник чији се допринос кинематографији осећа и данас."

Извршни продуцент, Дарја Бајић открила је да ће музички перформанс Џона Малковича бити уз музику Алексеја Игудесмана, који је познат по својим необичним обрадама и извођењима великих композитора попут Моцарта, Бетовена, Шопена... "Перформанс носи име "Музички критичар" јер ће се изводити уз негативне критике које су добијали поменути композитори, а с циљем да се постави питање колико критика данас утиче на мишљење публике и осећање", открила је Дарја.

Карте за 48. Фест биће пуштене у продају 25. јануара на благајнама свих дворана, као и онлине.

Првих седам дана продаје одобрава се попуст од 10 посто на комплете карата и онлине.

Партнер фестивала је компанија Телеком.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести