Фестивал „Еуро Ин” у Културном центру Новог Сада

Захваљујући Фестивалу „Еуро Ин”, Културни центар Новог Сада у децембру поново постаје храм филмске културе града, како су то старији филмски сладокусциу навикли.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

И за новије генерације можда има наде, јер је по речима уредника филмског програма Културног центра Новог Сада Ђорђа Каћанског, једном после пројекције слушао клинце како узбуђено говоре да неће више никад гледати филмове на телевизији и телефону, јер је у биоскопу најбоље.

- Прави доживљај, естетски кад је филм у питању, могуће је остварити само у биоскопу - каже Каћански. - Ово важи само за поједине филмове, оне за које желимо да до гледалаца допру онако како их је и аутор замислио - са сликом и тоном високог квалитета.

За Ђорђа Каћанског на предстојећем Фестивалу „Еуро Ин” у Културном центру Новог Сада, нема сумње да вреди гледати све филмове. Они су већ избор проверених стручњака, мрежом сарадника са којима сарађује у и креирању програма, а потврде су већина њих добијали и на бројним фестивалима. Тако ће, на пример, „Еуро Ин” у недељу, 4. децембра, отворити пројекција филма „Алкарас” Карле Симон, победнице овогодишњег „Берлинала” и добитнице „Златног медведа”, који је уз „Златну палму” из Кана, још увек напрестижније признање у свету такозваног независног и уметничког, поготово европског филма.

„Алкарас” Карле Симон говори о породичном имању којем прети продаја и приватизација. Шта то значи за породицу, а шта за друштво у којем она живи, који односи се тиме руше, а који успостављају, веома је важан део приче. Једна од најупечатљивијих сцена филма је сцена гажења воћа возилима, којима произвођачи изражавају протест. Звучи познато, зар не?

Карла Симон је запажена и својим првим филмом, пре пет година, „Лето, 1993.”, у још једној причи коју добро познаје из личног угла - девојчици која на селу преживљава губитак мајке и успоставља контакт са новим, животним и живототворним квалитетима у окриљу породице и природе. Тај повратнички сентимент, својеврсним традиционалним вредностима, као знак да смо као човечанство отишли предалеко и изгубили се, присутан је и у филмовима других стваралаца који плене пажњу фестивалских жирија, па и публике широм света. „Између два света” Емануела Карере, „После сунца” Шарлоте Велс, па и сада већ познати „Троугао туге” Рубена Остлунда...

Када је реч о љубитељима филма, вероватно им је познато, али није згорег поновити, да су Фестивали као што је „Еуро Ин” можда и једина прилика да се виде ови заиста по много чему јединствени филмови, које је после чак и у пиратским верзијама веома тешко пронаћи. 

Храм филма

Колико Културни центар Новог Сада важи за храм филмске културе у децембру ће посведочити и специјална пројекција „Филмског фронта” - премијера филма „Кристина” Николе Спасића. Овај филм је јако брзо задобио пажњу светске јавности, а реч је о дебитантском остварењу о Кристини Милосављевић, која у филму игра себе. Такође, у децембру ће сала Културног центра Новог Сада бити испуњена и филмовима са фестивала „Мерилинка”, „Ухвати филм”, „Слике у покрету”, документарним остварењима о Желимиру Жилнику, Зорану Радмиловићу, Томи Здравковићу...

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести