ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА У АПАТИНУ За све укусе

Фестивал европског филма стиже у Апатин – у два дана, 23. и 24. новембра, одржаће се пројекције неколико филмова европске кинематографије у Малој сали Културног центра Апатин (Трг Николе Тесле 12).
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Овај фестивал доноси одабране филмске пројекције из краткометражне и дугометражне селекције, пружајући публици прилику да ужива у разноврсном свету европског филма. Улаз на све пројекције је бесплатан, а љубитељи седме уметности могу се радовати изузетном програму који ће бити приказан током ова два дана.

Програм:

23.11.2023. (Четвртак)

16:00 - "Сунчан дан"

Синопсис: Под утицајем променљиве климе, свет се мења, већ се променио. У далекој и блиској будућности, истовремено фантастичној и апсурдној, мушкарци и жене преживљавају како знају. Пратећи мушкарца, витку фигуру између Тати-ја и Бустера Кеатона, откривамо кроз сцене његовог свакодневног живота колико су разорне последице климатских промена на људе и природу. Како се бранимо од прекомерне врућине или хладноће? Како ће бити отићи у супермаркет или зоо врт пун различитих животиња и врста? Узнемирујућа и урнебесна вожња у будућност, која већ јесте наша садашњост.

Режија: Faouzi Bensaidi

16:45- "Да Yie"

Синопсис: Млада Матилда и принц крећу на животно путовање са непознатим сапутником. Деца, гангстери и живописна обала Гане какву никада нисте видели.

Režija: Anthony Nti

18:00 - "Ја сам добро" (Луксембург, Белгија, Немачка, Италија)

Синопсис: Антонио је цео свој живот провео далеко од Италије, своје домовине. Укршта се са Леом, младим италијанским уметником који покушава да успе у иностранству. Судбине старца и младе жене одражавају једна другу. Сећања из прошлости се буде и на крају нуде мирнију будућност обојици.

Жанр: Фикција

Теме: Пријатељство, Миграције, Старије особе

Режија: Donato Rotunno

Фото: pixabay.com

20:00 - "Госпођица Виборг" (Данска)

Синопсис: У малом данском граду срећемо две генерације жена. Солвеј, 61-годишња бивша краљица лепоте, и бунтовна 17-годишња Кејт. Њихов сусрет изазива неочекивано пријатељство, док се ране прошлости откривају и сеје семе наде.

Жанр: Фикција

Теме: Породица, зависност

Режија: Marianne Blicher

24.11.2023. (Петак)

16:00 - "Гладни галеб"

Синопсис: На острву недалеко од копна, млади очајнички чува новорођене галебове поред гнезда, ишчекујући повратак мајке галеба. Мајка галебка је дала све што има, али беба галебка још увек је гладна. Отац галеб одлетео је у потрагу за више хране... Главна исхрана црнотрепних галебова обухвата пелагичне рибе у мору, мекуше и водене инсекте у обалским мочварним подручјима и естуаријама. Међутим, с прекомерним риболовом риба изван обале и загађењем морског околиша, галебови све теже лове мале рибе у горњем слоју воде.

Режија: Leon Wang

Фото: Дневник (В. Фифа)

16:45 - "КОКОКТА: Острво Наде"

Синопсис: "Острво Наде" прича је о Мбароуковом трагању да помогне Кокоти. Овај кратки документарац од 30 минута упознаје гледаоце с отпорним људима који живе на првој линији климатских промена и истражује како су ови необични хероји успели иновативно да се прилагоде загревању климе док поновно пошумљавају своје острво. Овај инспиративни филм обећава да ће оставити публику широм света увереном да једноставна решења заиста могу имати огроман утицај.

Режија: Craig Norris

18:00 “Имадово детињство”  (Шведска, Ирак, Латвија)

Синопсис: После две и по године у заточеништву ИСИС-а, Имад, његов млађи брат Идан и њихова мајка Газала пуштени су у камп за расељена лица у Курдистану. Излечење од трауме је тешко за све њих, али изгледа да Имад има посебно тежак период. Још не пет година, већ је провео више од пола свог живота трпећи терор, злостављање и "тренинг" који је требало да га учини бездушним

Жанр: Документарни

Теме: рат, насиље, деца

Режија: Захави Сањави

20:00 -"Рамона" (Шпанија)

Синопсис: Када Рамона упозна харизматичног Бруна у једној од својих шетњи градом, не пада јој на памет да би га следећег дана могла поново да сретне. Хоће ли невини флерт стати на пут њеним сновима о каријери и савршено добром односу који има са својим дечком? Освежавајућа романтична комедија која поставља сцену за бесмртну свађу између смисла и сензибилитета.

Жанр: Комедија

Теме: биоскоп, љубав

Режија: Andrea Bagney

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести