Фестивал италијанско-српског филма од 17. до 25. октобра

БЕОГРАД: Пето издање Фестивала италијанско-српског филма биће реализовано од 17. до 25. октобра, у обе просторије Југословенске кинотеке у Београду, а филм на отварању ће бити “Извините, Алберто Сорди”, саопштили су организатори.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Фестивал ће свечано бити отворен те суботње вечери у 19 часова у Кинотеци (Узун Миркова 1) изложбом о римском глумцу Алберту Сордију.

Касније следи пројекција филма о Сордију у виду биографског телевизијског дела који говори о 20 година његовог живота, од самих почетака до стицања славе.

Улогу Сордија тумачио је Едоардо Пеше, познат и из остварења “Догман” режисера Матеа Гаронеа, који ће бити присутан на отварању фестивала, као и режисер филма, Лука Манфреди, и продуцент Серђо Ђусани.

Фестивал ће бити посвећен савременом италијанском филму и представиће укупно шест остварења новије продукције, али из историје италијанске кинематографије, која ове године обележава чак 100 година од рођења глумца Сордија.

У наредним данима биће приказана изванредна верна екранизација дела Карла Колодија - “Пинокио” споменутог редитеља Гаронеа, који је на додели награда “Донателов Давид 2020” био номинован у 15 категорија и победио у пет: најбоља сценографија, шминка, костим, фризура и специјални визуелни ефекти.

На репертоару су и дела - “Пет је савршен број” Игора Туверија, са Тонијем Сервилом и Валеријом Голино у главним улогама, “То је за твоје добро” Роланда Равела у коме играју Марко Ђалини и Изабела Ферари.

Осим тога на програму су и “У Тор Бела Монаци никада не пада киша” Марка Бочија, “Мој брат јури диносаурусе” Стефана Чипанија са Алесандром Гасманом у главној улози, и филм “Чекајући варваре” колумбијског режисера Чира Гвере.

У знак сећања на римског драмског уметника биће приказана велика ретроспектива филмова у којима је играо главну улогу (од 21. до 25. октобра) и приређена изложба фотографија посвећена тренуцима из његове изузетно дугачке каријере.

Уз поштовање свих прописаних мера здравствене заштите, европска филмска смотра се ипак одржава уз присуство публике, и није постојала опција да се пребаце само на онлајн одржавање фестивала.

Модерна српска филмска сцена биће представљена на дигиталној платформи “ТАТАТУ” тако да ће италијански продуценти моћи да погледају пројекције следећих филмова: “Асиметрија” дебитантско остварење Маше Нешковић у копродукцији италијанског удружења “NightSwim” и српског “This and That Productions”.

Дебитантски и награђиван филм Ане Марије Роси - “Ајвар”(Биберче Продакшн) такође је на програму, а осим ове мелодраме, ту је и акциона комедија “Хотел Београд” Константина Статскија са Милошем Биковићем у главној улози, психолошка социјална драма “Отац” Срдана Голубовића, у својој продукцији куће “Баш Челик” и породична драма “Шавови” Мирослава Терзића – West End Productions.

Као и протеклих година у оквиру фестивала, у понедељак 19. октобра, биће организован сусрет између српских и италијанских филмских професионалаца са циљем да се подржи међународна копродукција.

Састанку ће путем видео линка из Италије присуствовати професионалци из области филма и српски аутори присутни у сали, где ће бити речи и о предстојећем Споразуму о италијанско-српској филмској копродукцији.

Поводом фестивала, у суботу 17. октобра у 11.30 часова, у резиденцији Амбасадора Италије у Београду, биће сусрет са јавношћу, у присуству Њ.Е. Амбасадора Италије, уметничке директорке фестивала Габријеле Карлучи, као и италијанских и српских гостију који учествују на фестивалу.

У организацији Фестивала италијанског филма учествују - Културна асоцијација “Excellence International”, у сарадњи с Италијанским институтом за културу у Београду, Југословенском кинотеком, Министарством културних добара, културних активности и туризма Италије (МИБАЦТ), Институтом Луче/Чинечита.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести