Фестивал италијанског филма у Југословенској кинотеци

БЕОГРАД: Фестивал италијанског филма биће одржан од 23. до 28. септембра у Југословенској кинотеци.
e
Фото: pixabay.com

Први део фестивала у згради Југословенске кинотеке у Узун Мирковој од 23. до 26. септембра чиниће савремени италијански филмови младих редитеља, док ће други део програма бити приказан у Музеју Југословенске кинотеке у Косовској 11 и биће посвећен оскаровцу Пијеру Тосију, костимографу који је својим костимима обележио најзначајнија дела Лукина Висконтија и бројних других редитеља.

На програму ће бити остварења "Први краљ" Матеа Ровереа, "Бићемо млади и лепи" Летиције Ламартире, "Љубав за време Схр.Ек-а" Алесандра Дервиза, "Вода и шећер" Фариборза Камкариа, "Живот без страха" Марка Понтиа, "Компромисна свадба" Франческа Микикеа.

У оквиру другог дела фестивала публика ће гледати филмове за које је костиме стварао оскаровац Пијеро Тоси: "Јуче, данас, сутра" Виториа де Сике, "Гепард", "Странац" и "Невино" Лукина Висконтија и "Ноћни портир" Лилиане Кавани.

Поред уметничког директора фестивала Габриеле Карлучи, редитеља, продуцената и глумаца из филмова који ће се наћи на програму, у Београду ће боравити и представници Министарства културе Италије, представници филмских комисија Лација, Пуље, Базиликате, Сардиније и Абруца, Експерименталног центра за кинематографију, као и више дистрибутера.

Гости фестивала имаће прилику да погледају филмове из савремене српске продукције, али и да се сусретну са представницима институција из Србије које се баве кинематографијом, као и продуцентима, дистрибутерима, редитељима и осталим филмским радницима из Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести