Фестивал “Кустендорф” Емира Кустурице почиње сутра

МЕЋАВНИК: Међународни филмски и музички фестивал “Кустендорф “ са Мећавника, оснивача Емира Кустурице, 14. пут ће почети сутра и трајаће до 25. јануара онлајн, а моћи ће да се прати преко дигиталне платформе на веб адреси „кустендорф.онлине“.
Kustendorf 2018/Tanjug
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Фестивал ће сутра званично отворити Кустурица и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић, а уз представљање жирија, биће приказан рођендански омаж глумици Феј Данавеј и документарни филм „Јунаци нашег времена“, у режији Кустурице.

У оквиру такмичарског програма, првог дана фестивала биће приказано пет филмова и четири разговора оснивача фестивала са ауторима.

Биће приказани филмови „Одлутала“ Уне фон Мајдел из Немачке, „Нина“ младог аутора из Бугарске Христа Сименова, „Киша“, Пјотра Милчарека из Пољске, „За Васоту“ Петра Пешута из Србије и „Рио“ Жење Казанкине из Русије.

Програмска целина „Савремене тенденције“, почиње у 21 сат филмом „Драги другови!“ чувеног руског редитеља Андреја Кончаловског, а након филма, биће приказан разговор режисера са Кустурицом.

У оквиру „Ретроспективе великана“, од 23 час ће бити емитована прва од планиране четири епизоде Кустуричине мини серије „Била једном једна земља“, настала након филма “Ундергроунд” (1995), од вишка снимљеног материјала.

Такмичарски програм ће се састојати од 22 краткометражна филма домаћих и страних аутора.

Међународни жири чине: Аличе Рорвахер, награђивана италијанска редитељка, глумац Предраг Мики Манојловић и Бруно Таријер, сниматељ и дизајнер звука из Француске.

Награду „Вилко Филач” за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

Као специјални ужитак за све љубитеље седме уметности, биће приказани разговори оснивача фестивала Кустурице са свим учесницима овогодишњег фестивала, ауторима чији се филмови приказују у оквиру такмичарског и програма „Савремене тенденције“, где спада и руски режисер Кончаловски, добитник специјалне награде жирија Венецијанског филмског фестивала.

У „Савременим тенденцијама“ биће приказани и филмови „Венди“ Бена Зејтлина, “Госпођица Маркс“ Сузане Никјарели - добитник награде филмских критичара на фестивалу у Венецији и „Каменоломац” редитељског тандема Ђанлука и Масимилијано Де Серио.

У понедељак, 25. јануара биће пројекција и последњег филма славног редитеља Ким Ки Дука „Растварање“, уз пратећи разговор Кустурице са Динаром Жумагалијевом, која је у том филму играла главну улогу и била продуцент.

Кустендорф у 14. издању одржава се у организацији продуцентске куће “Раста Интернатионал” у власништву Кустурице, уз подршку Министарства културе и информисања и Мећавник града.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести