Фестивал квир филма „Мерлинка” ускоро у Новом Саду и Београду

Филмски фестивал „Мерлинка” биће одржан од 8. до 11. децембра у Дому омладине Београда, а од 9. до 12. новембра у Културном центру Новог Сада.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Као и до сада, 14. издање Међународног фестивала квир филма „Мерлинка”, како гласи пун назив, биће својеврсна подршка ЛГБТ+ заједници.

Слоганом „Акта, нон верба”, из Фестивала „Мерлинка” поручују да подршка ЛГБТ+ заједници која се заснива на речима и лајковима не даје резултате и више није довољна.

- Време је за дела. Време је за акцију! Време је за ангажовану филмску уметност, физичко присуство и „Мерлинка” филмски фестивал“ - узвикује и директор Фестивала, Предраг Аздејковић.

Током четири дана манифестације у Београду и три дана у Новом Саду, биће приказано 80 играних, документарних и кратких филмова, међу којима су израелски „Забринути грађанин“ Идана Хагуела који је премијерно приказан на овогодишњем Берлиналу, ирански „Друго ја“ Амира Таваколија, аустријски „Ајсмајер“ Давида Вагнера награђен у Венецији, португалски „Варљива светлост“ Жоа Педра Родригеша премијерно приказан у Кану, одлично оцењени холивудски ромком „Буразери“ Николаса Столера („Преболети Сару”, „Маршал”, „Само га доведи”, „Лоше комшије”…), српски документарац „До даске“ Александра Рељића, канадски документарац „Агнес у кадру“ Чејса Џоинта награђен на Санденс фестивалу и многи други.

Фестивал отвара француски филм „Петер фон Кант“ Франсоа Озона са Изабелом Ађани, Денисом Меношетом и Калилом Бен Гарбиом у главним улогама.

Филм је премијерно приказан на овогодишњем Берлиналу, где је био номинован за Златног медведа. У питању је адаптација немачког филма „Горке сузе Петре фон Кант“ из 1972 године, редитеља Рајнера Вернера Фасбиндера.

Фестивал затвара српски играни филм „Кристина“ редитеља Николе Спасића, са Кристином Милосављевић, Марком Радишићем и Јеленом Галовић. Филм је заснован на стварној личности Кристини која у филму глуми саму себе. Кристина је трансродна секс радница која живи са мачком, сакупља антиквитете и пролази кроз сесије регресије без хипнозе. После једне сеансе, случајно упознаје Марка и у том тренутку се рађа платонска љубав између ово двоје људи, чији случајни сусрети тек предстоје. У потрази за антиквитетима, Кристина све више открива хришћанство и прихвата га као једину истину. Марко прихвата Кристину као жену, али му смета што она не може да му роди децу.

Филм „Кристина” је награђен на Међународном филмском фестивалу у Марсељу и Фестивалу европског филма у Севиљи.

И. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести