Филм “Lost Country” Владимира Перишића номинован за награду Lumière интернационалне критике у категорији “Најбоља интернационална копродукција”

Филм Владимира Перишића „Lost Country“, који тренутно игра у биоскопима у Србији, номинован је за награду Lumière. Ову награду додељује француска Académie des Lumières сачињена од 110 интернационалних критичара из око тридесет земаља који наградјују набоље француске филмове и копродукције текуће године. 
a
Фото: Promo/Red Communication

Ради се о једним од најпрестижнијих награда француске филмске индустрије које су француски еквивалент америчким наградама Golden Globe које додељује Hollywood Foreign Press Association.

“После успеха код француске и арапске критике, драго ми је да су квалитет “Lost Country” препознали и интернационални критичари. Посебна част је да смо у друштву са Nuri Bilge Ceylanom и Ken Loachom”, изјавио је овим поводом редитељ и продуцент филма Владимир Перишић.  

Фото: Promo/Red Communication

Награде ће бити додељене 22. јануара 2024. у Паризу, а у истој категорији су номиновани и “About Dry Grasses” Nuri Bilge Ceylana, “Old Oak” Ken Loacha, “Hound” Kamal Lazraqa и “The Blue Caftan” Maryam Touzani. 

Филм “Lost Country” имао је своју светску премијеру на Канском филмском фестивалу, у селекцији Недеља критике где је главни глумац Јован Гинић освојио награду „Откровење“ за најбољег младог глумца, а на овогодишњем Сарајево Филм Фестивалу Гинић је освојио награду „Срце Сарајева“ за најбољег глумца.

Фото: Promo/Red Communication

“Lost Country” приказује Србију 1996. године, током студентских демонстрација против Милошевићевог режима. Радња прати причу младог Стефана који пролази кроз сопствену револуцију, суочен са чињеницом да је његова мајка портпаролка и саучесница корумпиране власти против које устају његови пријатељи.

(Промо)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести