Филм Миле Турајлић у финалу за награду "Lux"

БЕОГРАД: Документарни филм "Друга страна свега" редитељке Миле Турајлић уврштен је међу три најбоља филма у завршној конкуренцији за награду "Lux" Европског парламента, објавио је председник Европског парламента Антонио Тајани на прес конференцији у Риму. 
r
Фото: Tanjug

Први пут у последњих десет година један документарни филм нашао се међу три номинована за ту престижну награду.

Награда "Lux" додељује се од 2007. године најзапаженијем и најзначајнијем европском филму који “залази у суштину дебате о Европи данас". 

Од 10 филмова који су званично номиновани и објављени на фестивалу у Карловим Варима почетком овог месеца, изабрана су три филма који ће као финалисти за награду обићи европски континент. 

О победнику ће гласати посланици Европског парламент, а биће саопштен 14. новембра у Стразбуру. 

Документарни филм Миле Турајлић, заједно са друга два филма која су се ове године нашла у финалу - "Woman at War" редитеља Бенедикта Ерлингсона и “Styx" Волфганга Фишера, биће део овогодишњег програма Филмског фестивала у Венецији.

Након тога ова три филма ће бити титлована на 24 европска језика и приказана у 28 земаља у оквиру "Lux филмских дана 2018" (LUX Film Days 2018). 

Уз сваки филм биће припремљен и материјал који ће се делити најмлађим гледаоцима.

Врхунац турнеје биће пројекција у новембру у Бриселу за посланике Европског парламента.

Филм "Друга страна свега” настао је као копродукција Србије и Француске, а уједно је и прва копродукција HBO Europe са Србијом. 

Ово остварење Миле Турајлић, ауторке филма “Cinema Komunisto", до сада је приказано на око 60 фестивала широм света и освојило преко 20 награда. 

Након светске премијере на Међународном филмском фестивалу у Торонту у септембру 2017. године, освојио је главну награду на најистакнутијем светском фестивалу документарног филма - ИДФА (Амстердам). 

Домаћа премијера филма била је у новембру у оквиру Фестивала ауторског филма у Сава Центру пред 3.500 гледалаца, а за нешто више од месец дана око 12.000 гледалаца имало је прилику да га погледа у оквиру биоскопског репертоара Културног центра Београда. 

Ове јесени почиње биоскопска дистрибуција филма у Француској и Немачкој, након чега ће бити емитован на каналу Арте.

Редитељка у свом филму говори о подељеном стану и земљи прогоњеној духовима прошлости, а хроника неколико генерација једне породице у Србији прераста у портрет једне активисткиње у време великих превирања, преиспитујући одговорност сваке генерације да се бори за своју будућност.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести