ФИЛМ О ТРГОВИНИ ДЕЦОМ „ЗВУК СЛОБОДЕ” НАДМАШИО ИНДИЈАНУ ЏОНСА: Божија деца нису на продају

Филм о трговини децом „Звук слободе”, по заради, надмашио је пети део франшизе о Индијани Џонсу, али и пробудио многе контроверзне теорије. Филм редитеља Алехандра Монтевердеа „Звук слободе” (Sound of freedom), чија се радња темељи на истинитим догађајима, представљен је америчкој публици у биоскопима премијерно 4. јула, на Дан независности у Сједињеним Америчким Државама. Његово приказивање оставило је „горак укус у устима" некима од гледалаца због саме теме филма али и суровости приказаног.
Scena iz filma „Zvuk slobode”
Фото: Printsrceen/Google images

„Звук слободе" је акциони филм који говори о стварној животној причи Тимотија Баларда, ког тумачи Џим Кавизел, који је дао оставку у америчком Министарству за унутрашњу безбедност како би се предао спасавању живота деце које су жртве трговине. Прича прати ове ужасне догађе која се дешавају у Колумбији.

Главни глумац Џим Кавизел, поред глумачког талента, овај филм је уприличио и адекватном припремом за улогу. Он је изјавио да је, у току стварања филма, учествовао у стварној организацији процеса за спасавање деце које су жртве трговине. У соби за симулацију, коју користи полиција и војска за тренирање, Џим је одрађивао симулиране борбе на близину (CQC). Та соба приказује могуће сценарије када се у борби, најчешће са ватреним оружјем, нађу војне јединице, органи за спровођење закона и криминални елементи, али и у другим ситуацијама. Такође, боравио је и у ратној соби (War room) у којој је, преко сателитског снимка, гледао извођења стварних мисија. На тај начин се припремао за предстојећи задатак, записујући белешке о потребним корацима које је неопходно предузети у датим ситуацијама. Упркос његовој жељи, надлежни су му забранили да са њима оде на задатак, због тога што је мисија процењена као превише опасна. Осим тога, Џим је запрепастио јавност наводећи у интервјуима да очекује притисак од људи из педофилског ланца те да све унапред обавештава да није суицидан уколико му се нешто деси и званична информација буде да је починио самоубиство.

Многе недаће задесиле су стварање овог филма што им је пут до емитовања изузетно отежало. Дизни, али и многе друге продукцијске куће су одбиле да сниме овај филм, што је довело до различитих препрека приликом његове реализације. Међутим, филм је купио „Ејнџел студиос" и довео га до биоскопских сала широм света. Дистрибуирала га је поменута независна продукцијска кућа, а снимљен је са свега 15 милиона долара. Иако је приказан у дупло мање биоскопа него „Индијана Џонс", овај филм је надмашио Дизнијеву продукцију на коју је потрошено 200 милиона долара. Позадина ове приче јесте да је, некада, Дизни био власник права „Звука слободе“. Међутим, купио га је са намером да га никада не објави. Ипак, Дизни је морао да прода права, а откупио га је управо „Ејнџел студиос".

Фото: Facebook/Алехандар Монтеверде, Мел Гибсон и Џим Кавизел

Мел Гибсон против педофилије

Процес настанка филма „Звук слободе“ трајао је веома дуго, а оно што је занимљиво у вези са тим јесу гласине да је у проналажењу продукције, која ће да дистрибуира овај филм, помогао познати амерички глумац Мел Гибсон. Како се наводи, овај Оскаром награђени глумац и режисер, одиграо је главну улогу у проналажењу адекватног дистрибутера, али и да је финансирао маркетиншку кампању. Мел Гибсон не крије своје ставове, а познате су и његове раније тврдње да у филмској индустрији владају педофили.


Мисија ове потресне, али истините, приче јесте да се, на глобалном нивоу, подигне свест о ужасима сексуалне експлоатације деце и трговине децом, али и да се људи охрабре да га погледају како би се, о овој теми, покренуо дијалог унутар породица и целог друштва.

„Звук слободе" високо је оцењен од стране критичара и публике који су се њиме одушевили, међутим, многи амерички медији попут Си-Ен-Ена, Rolling Stonea и Гардијена, искритиковали су овај филм повезујући га са различитим теоријама завере. Једна од теорија је Кјуанон (QAnon) која каже да некадашњи председник Трамп води тајни рат против елитних сатанистичких педофила у бизнису, влади али и медијима. Следбеници Кјуанона спекулишу да ће борба довести до пада многих значајних и истакнутих личности, а њихова теорија, иако садржи дугачку листу тврдњи, обично је непоуздана.

Како би извукли своје закључке, поклоници ове теорије, користе се вестима, историјским чињеницама и нумерологијом. Повезали су овог бившег председника са филмом о трговини децом зато што га је приватно емитовао у голф клубу, а како се спекулише, присуствовали су извршни директор десничарске медијске куће "Breitbart News" Стивен Бенон, политички кандидат и некадашњи презентер вести Кари Лејк и политички активиста Џек Пособец.

Теорији завере доприносе видеи који су се појавили на Тиктоку у којима људи говоре о чудним дешавањима унутар биоскопа током приказивања поменутог филма. Како наводи једна од ауторки видеа, у току приказивања „Звука слободе", у једном од биоскопских сала, масовно су евакуисали људе из њега због наводне узбуне, што је било веома чудно. Цео тржни центар остао је пун, док је узбуна важила само за људе који су посетили биоскоп док им нико није дао објашњење због чега морају да га напусте. Људи на друштвеним мрежама почели су да спекулишу о покушају забране емитовања филма те и да је ово можда први суптилан корак ка томе. Поред евакуације, још једна особа известила је јавност да су, наводно, у току пројекције искључили климу у биоскопској сали, због чега је било неподношљиво топло.

Упркос свим спекулацијама и проблемима, филм и даље није забрањен, а његова популарност је све већа. Није познато да ли ће се филм емитовати у Србији, али се може очекивати на сајтовима за филмове, само у случају да не буде потпуно забрањен.

Ивана Јапунџа

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести