Филм "Послеводе" редитеља Данета Комљена на Берлиналу

БЕОГРАД: Светска премијера филма "Послеводе", редитеља Данета Комљена, биће одржана у фебруару на 72. Берлинском филмском фестивалу - Берлинале 2022, у оквиру селекције Форум, најавили су данас продуценти.
1
Фото: pixabay

Филм "Послеводе" прати Јонаша, који студира инсекте и рибе, и Сигне, која студира листове и траве.

Након дана проведеног у баштама и библиотекама, они се сретну, возом напусте град и поставе свој шатор на обалама језера.

Док читају, једу воће, лутају кроз шуму и пливају у хладној води, околни свет делује све даљи и даљи.

Појави се странац и настаје трио.

Али постоје и други троуглови, друга језера, другачија места, другачија времена.

"Идеја је била да направимо филм флуидан попут саме воде, да започнемо једну причу и наведемо је да тече, неприметно, до наредне приче, плутајући даље и даље док се не појаве паралеле, риме и ођеци. Полазна тачка су биле приче о потопљеним насељима и историјама од које смо дошли до студије одређеног пејзажа, рефлексивне површине на коју се пројектују приче и слике. ,"Послеводе" истражује језера као екосистеме и збирнице имагинарног, користећи филм да забиљежи мноштво животних облика, језера, материјала, времена и начина бивања заједно", рекао је Комљен.

Филм се састоји из три дела, од којих је сваки снимљен у различитом делу света и другачијом техником снимања, од 16mm и 8mm филмском траком до савремених дигиталних камера, крећући се између прошлости, садашњости и будућности и између документарних, играних и експерименталних форми.

Ово је Комљенов други дугомеражни филм.

Након великог светског фестивалског успеха првог

филма “Сви северни градови”, али и успеха кратких филмова “Фантастичне реченице” и “Наше тело” који му је донео и номинацију за најбољи кратки филм на Европским филмским наградама 2015, Комљен је широм света препознат као веома значајан аутор уметничког филма.

Захваљујући специфичном филмском изразу

специјалне пројекције и ретроспективе његових дела организоване су у Линколн центру у Њујорку, као и у Институту модерне уметности у Лондону.

Филм "Послеводе”, који ће бити приказан у оквиру селекције Форум на Берлинском филмском фестивалу је копродукција Немачке, Јужне Кореје, Шпаније, Србије.

Главни продуцент је Фланеур Филмс, док су српски копродуценти Наташа Дамњановић и Владимир Видић из продуцентске куће Дарт филм.

Филм је у Србији подржан од стране Филмског центра Србије и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Програм Форума има за циљ да прошири разумевање о томе шта је филм, да тестира границе конвенције и отвори нове перспективе како би помогао да се схвати филм и како се он односи на свет на нове начине.

Берлински филмски фестивал биће одржан од 10. до 20. фебруара 2022. године.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести