Филмска 2018: Шта ћемо гледати у биоскопима

Као и многих претходних година, и у 2018. већи део светске гледалачке популације биће окренут унифицираним биоскопским репертоарима, унапред резервисаним за потенцијалне мега хитове и она најзвучнија имена филмске индустрије.
д
Фото: Промо

И ту су ствари сасвим извесне. С друге стране, фестивалски филмски естаблишмент, професионалци разних врста, део медија и неизлечиви филмофили, биће заокупљени и понудом најпрестижнијих фестивала, који потпуне листе одабраних филмова и аутора чувају све до почетака својих фешти. На тој су страни ствари унеколико неизвесније, па самим тим и занимљивије. Ипак, овом приликом посвећујемо се, због ограниченог простора, избору из првог сасвим, дакле предвидивог дела предстојеће планетарне филмске године.

Крећемо са СФ-ом, који, ако је икада и био, данас сигурно није простор бега од стварности. Тако научна фантастика и у новом филму редитеља Стивена Спилберга “Ready Player One” најпре нуди пројекцију онеспокојавајуће будућности, чије корене већ добро препознајемо у садашњици. Филмска прича је смештена у блиску дистопијску будућност у којој су људи највећи део времена накачени на виртуелни свет ОАСИС. Када власник ОАСИС–а умре, започиње трка за скривеним благом у његовом виртуелном свету. Такмаци у сложеној игри су група младих и велика компанија која, победом по сваку цену, жели да преузме контролу над ОАСИС-ом. Премијера је заказана за крај марта.

У марту би требало погледати и анимирану авантуру “Isle of Dogs“ Веса Андерсона, који се потврдио у прављењу прилично неконвенционалних али комуникативних и квалитетних филмова. Ово његово остварење је реализовано у техници анимације кадар по кадар и у биоскопима би требало да се нађе убрзо после премијерног приказивања на Берлинском филмском фестивалу.

Клинт Иствуд не мисли да стане и у фебруару нас очекује премијера његовог филма „The 15:17 to Paris”

Како ће се прекаљени и софистицирани забављач Стивен Содерберг снаћи у улози редитеља хорор–трилера, имаћамо прилику да оценимо такође у марту. У филму „Унсане” за који су сценарио написали Џонатан Бернстин и Џејмс Грир, а главним улогама су Клер Фој, Џошуа Ленард и Џеј Фероу, млада жена, која се не својом вољом нашла у институцији за ментално оболеле, суочава се са својим највећим страхом, само је питање да ли је он стваран или је производ илузије.

Редитељ Ричард Линклејтер нас је навикао на своје одличне неконфекцијске филмове. То очекујемо и у мају од његове најновије драме/комедије “Where’d You Go, Bernadette”. Снимљен је по истоименом роману Марије Семпл, а у главним улогама су Кејт Бланчет, Кристен Виг, Џуди Грир и Лоренс Фишбурн. То је прича о Бернадети која мрзи људе, сопствени живот у кући, а изнад свега родитеље деце у школи своје кћерке. Међутим када мајка једног детета нестане, она креће у мисију да је нађе и открије шта јој се догодило.

Фото: Промо

Свемирски вестерн „Solo: A Star Wars Story” до гладалаца стиже крајем маја упркос проблемима који су га пратили током снимања. Пошто је дошло до “креативних размимоилажења” редитељски двојац који су чинили Фил Лорд и Кристофер Милер, одлуком продуцената “Луаксфилма”, земењени су Роном Хауардтуком. Као што наслов сугерише, у фокусу ове филмске приче је лагендарни јунак “Ратова звезда” Хан Соло. Тачније, оно шта је било пре оригиналног филма “Ратови звезда” из 1977, у време када је Соло био млад и тек среће Чубаку и Ланда Кларисијана.

Да Клинт Иствуд не мисли да утоне у стање срећно вегетирајућег пензионера у којем би заслужено могао да ужива, потврђује и својим новим филмом, како је најављено биографском трилер-драмом “The 15:17 to Paris”, насталом по истинитим догађајима о тројица Американаца који се суочавају са терористичким нападом путујући за Париз. Премијера се очекује у фебруару.

“Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald” у режија Дејвида Јејтса, а по сценарију Џоан Роулинг, наставак је веома успелог и многима драгог остварења “Фантастичне звери и где их наћи”. Претпостављамо да ће и ово бити још један заиста маштовит, оригиналан, забаван и узбидљив сусрет са увек живописним ликовима фантастичног света чаробњака и чаробњаштва а ла Хари Потер. Премијера је најављена за новембар.

Један од биографско - музичких филмова који ће сигурно привући велику пажњу је „Bohemian Rhapsody” у режији Брајана Сингера и Декстера Флечера. У фокус су првих 15 година рада и постојања групе “Квин” на челу са Фредијем Меркјуријем чији лик у филму тумачи Рами Малек. Као продуценти фигурирају гитариста “Квина” Брајан Меј и бубњар групе Роџер Тејлор. Иначе, и настанак овог остварења су пратиле трзавице – Брајан Сингер је отпуштен јер је, између осталог, дошао у сукоб са глумцима. На негово место је ускочио Флечер који је, кажу, са успехом завршио започето. Прилику да то проверимо имаћемо крајем децембра.

Шта још има да се исцеди из суве дреновине или има ли шта још да се дода некада врло добрим, узбудљивима каткада и фасцинантним филмским причама имаћемо прилику да видимо на примерима „Немогуће мисија 6”, први пут у 3Д издању, а у режији Кристофера Мекверија са наравно неуморним Томом Крузом у главној улози, те “Парком из доба Јуре”(Jurassic Njorld: Fallen Kingdom). Реч је наставку филма Jurssic Njorld из 2015 и петом из серије филмова на тему повратка диносауруса. Гледаоце у биоскопима очекује крајем јуна.

 

Када се осврнемо на овај избор испада да ће у свему томе новом бити и баш пуно тога старог. А да ли је реч о сећању на бољу прошлост, одржавање континуитета доброг или страха од новог и одуства храбрости и талента за промене, имамо времена да размислимо још једну годину, макар се повремено нашли и у биоскопу.

Владимир Црњански

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести