Филмски центар Србије: У 2019. години премијерно приказано 38 домаћих филмова

БЕОГРАД: Претходну годину у српској кинематографији обележило је потписивање Споразума о копродукцији између влада Француске и Србије, а циљ је оснаживање сарадње на пољу кинематографије између две земље, саопштио је УО Филмског центра Србије.
Filmski centar / logo
Фото: www.fcs.rs

Споразум ће свакако допринети и тренду постизања добрих резултата, које је ФЦС забележио у претходном периоду.

У прилог томе говоре подаци да је током 2019. године премијерно приказано 38 дугометражних домаћих филмова, међу којима 26 домаћих играних, укључујући и мањинске копродукције, као и 12 документарних филмова.

Неки од најзначајнијих будућих филмских остварења које је подржао ФЦС су "Кошаре" и "Дара из Јасеновца", "Јузни ветар 2", "Отац", како би се и филмски обрадиле приче од националног и историјског значаја, као и савремене друствене теме.

Резултати Филмског центра Србије од доласка нових чланова Управног одбора показују да је током претходне две године реализовано укупно 53 конкурса, од којих 27 у 2019. години и 26 у 2018. години.

Такође, значајно је увећан и број подржаних пројеката, укључучући развој и унапређење сценарија, развој пројеката, стимулације и дигитализацију, којих је у претходној години било 181, док у 2018. години укупно 184.

Истовремено, број гледалаца домаћег филма за наведени период је порастао, па тако за 2019. годину износи 956.677 док за 2018. годину 864.177 гледалаца.

Годину великог успеха српског филма обележио је и први конкурс за дечији и дебитантски филм, али и чињеница да је широм Србије направљена мрежа дигитализованих биоскопа, који прате продукцију.

УО ФЦС оцењује у саопштењу да су створени услови за филмску продукцију који са правом доказују тврдњу да је ово "златно доба" српске кинематографије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести