Француско-српски филмски сусрети у Београду

БЕОГРАД: Француско-српски филмски сусрети, у организацији Француског института, Филмског центра Србије и Фестивала ауторског филма (ФАФ), биће одржани од 27. до 30. новембра у Београду, најавили су из Филмског центра Србије.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Током тих дана, делегација десетак француских филмских делатника састајаће се са српским сценаристима, редитељима, продуцентима и студентима филма, са којима ће разговарати о међународним копродукцијама и разменити искуства.

Гордан Матић, директор Филмског центра Србије, задовољан је што ће Београд бити домаћин француским стручњацима, који ће се састати са српским филмским радницима.

"Овакви догађаји су веома важни, посебно имајући у виду да доприносе јачању професионалних веза две земље, које су приликом посете председника Француске, Емануела Макрона, Србији у јулу потписале нови споразум о копродукцијама", казао је Матић.

У оквиру програма Француско-српских филмских сусрета биће представљен нови споразум о копродукцијама са посебним акцентом на предности које ће он имати за српско и француско тржиште; биће одржан округли сто "Размена добрих пракси у међународном контексту између српских и француских сценариста и редитеља", а биће речи и о ресурсима за сарадњу са Француском, начину на који је могуће пријавити филмове за Кански фестивал и друго.

На Сусретима ће говорити Jean-Louis Falconi, амбасадор, Јелена Триван, председница УО ФЦС-а, Гордан Матић, директор ФЦС-а, Цатхерине Фаудрy, аташе за културу Француске амбасаде и многи други.

Поред тога, у оквиру фестивала биће приказано 20 француских филмова, међу којима и избор Удружења за промоцију младог независног филма АЦИД.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести