Голубовићев „Отац“ освојио главну награду у Монпељеу

Филм „Отац“, у режији Срдана Голубовића, освојио је главну награду на 42. Међународном фестивалу медитеранског филма у Монпељеу.
1
Фото: Youtube Printscreen

Потресна прича инспирисана истинитим догађајима, преточена у филмски наратив, одлуком стручног жирија овенчана је престижном наградом “Златна Антигона”, у такмичарском програму дугометражног играног филма.

Након премијере на Берлинском филмском фестивалу, где је филм освојио две награде, ово остварење наставило је да ниже признања - „Златна врата“ на Пула филм фестивалу, одличје за најбољи међународни наративни филм на 21. Међународном филмском фестивалу у Калгарију, као и Прву награду на 13. Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије (LIFFE).

Главну улогу у филму тумачи Горан Богдан, а остале су поверене Борису Исаковићу, Нади Шаргин, Милици Јаневски, Вахиду Џанковићу, Јови Максићу, Николи Ракочевићу, Милану Марићу и Љубомиру Бандовићу. Први пут на филму нашли су се и Ајла Шантић и Мухарем Хамзић.

Филм су подржали Филмски центар Србије, немачки фонд МДМ, француски фонд Cinema dy Monde, те филмски фондови Хрватске, Словеније и БиХ, Arte Franceи ZDF Arte, као и европски фонд Eurimages за копродукције.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести