Громогласан аплауз за Славка Штимца у Суботици

СУБОТИЦА: У биоскопу Eurocinema у Суботици вечерас је, уочи отварања Фестивала европског филма Палић, приказан филм “Име: Добрица, презиме: непознато” Срђе Пенезића, након чега је са публиком разговарао овогодишњи добитник награде “Александар Лифка” Славко Штимац.
slavko stimac, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Публика је громогласним аплаузом поздравила Штимца који је продуцент филма, сарадник на сценарију и тумач главне улоге.
Нема бољег разлога правити филм од ваше реакције”, рекао је Штимац видно дирнут посматрајући посетиоце који су на ногама аплаудирали.
На констатацију селектора палићког фестивала Патра Митрића да је филм посвећен њему, Штимац је рекао да зна много боље људи од себе и да је филм посвећен свима њима.

Поднаслов филма је бајка за одрасле. Ја сматрам да ово није бајка већ реална ствар и верујем да људи могу бити као Добрица. Да смо добри и да се волимо, то је смисао нашег живота. Оно што сејеш, то се враћа. Ако сејеш добро, добро ће се сигурно вратити”, поручио је признати глумац.
Тешка су времена и ја сам имао разне периоде у животу, било је тешко и лако. Имали смо потребу да говоримо о окретању ка добром и да нам то фали”, додао је он.

Штимац је приметио да Србија има малу филмску индустрију, мало тржиште, али да то није пресудно за добар филм.
Много је важнија идеја у коју верујете и начин на који радите. Сви смо радили као породица и сви су уживали у томе. Важно је да струји позитивна енергија међу људима и у таквој атмосфери може нешто добро да настане”, рекао је он.

Штимац је казао и да му је жао што се не иде у биоскоп као некада, јер је биоскоп најбоље место за гледање филмова, али и констатовао да је до биоскопа и тешко доћи, јер синеплекси брзо склањају са репертоара филмове који нису блокбастери.
Хтели смо капитализам и добили смо онај најгори и најсуровији”, рекао Штимац.

Публику је интересовало где филм још може да се погледа, да ли ће га бити на ДВД-ју, а поједини су га замолили да им потпише ДВД-јеве са другим филмовима у којима је играо.
Моје прво сећање везано за филм сте ви и ово је врло емотивно за мене. Велики би био успех када би свако од нас био добар као Добрица бар један дан”, рекао је један од посетилаца захваливши Штимцу на свему што је урадио у својој каријери.

Штимац је овогодишњи добитник награде Александар Лифка” палићког фестивала за изузетан допринос европској кинематографији. 
Он вечерас отвара 24. Фестивал европског филма, а сутра на Великој тераси на Палићу разговор са њим ће водити филмски критичар и новинар Владан Петковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести