Херцег Нови: На Канли кули почиње Монтенегро филм фестивал

Прослављена глумица Мира Бањац отвориће вечерас на Канли кули у Херцег Новом Монтенегро филм фестивал, који се одржава по 33. пут ове године под слоганом “Цијели дан на филму”.
f
Фото: Youtube Printscreen

Први филм ван такмичарске селекције је остварење редитељке Марије Перовић “Груди”. Овај филм је настао на основу мини серије у продукцији Радио телевизије Црне Горе и никшићког "Меандер Филма" и у дистрибуцији београдске куће "Visionary Thinking ", која је управо освојила Специјалну награду жирија на једном од највећих светских телевизијских фестивала у Сеулу. Сценарио је, по идеји Марије Перовић, написала Владислава Војновић, а главне улоге тумаче Марија Шкаричић, Дубравка Дракић, Нада Шаргин, Војин Ћетковић, Пеђа Бјелац, Бранимир Поповић и Мира Бањац.  Прве вечери на програму је и премијера филма “Дохвати небо” редитеља Милутина Дарића.

Фестивал ће се до 7. августа одржавати на неколико локација у Херцег Новом – Канли кули, Форте Маре и Дворани Парк. Филмови су подељени у три селекције: Дугометражни играни филм (такмичарска и вантакмичарска селекција), Кино Европа са рецентним остварењима етаблираних европских аутора и Поноћне пројекције. Главни циљ Фестивала, како најављују организатори је да промовише регионалну и светску кинематографију, посебно отварајући простор за ауторе и филмове који негују аутентичан уметнички сензибилитет, храбар приступ друштвеној стварности, филмском језику и продукцији, са акцентом на представљању пресека савремених поетика и израза. Селектор је редитељ Иван Бакрач који је у селекцији дугометражних филмова одабрао 13 најуспешнија остварења изузетног уметничког квалитета из Црне Горе, региона и Балкана.

На репертоару су српски филмови “Ајвар” Ане Марие Роси , “Шавови” Мирослава Терзића и “Мамонга” Стефана Малешевића, али и они настали у мањинској српској копродукцији ”Ти имаш ноћ” Ивана Салатића”, “Сам самцат” Боба Јелчића, ”Између дана и ноћи” Андра Мартиновића и “Границе кише” Властимира Судара и Николе Мијовића. У оквиру главне такмичарске селекције публика ће видети филм из Румуније “Монструми”, бугарски “Отац”, турски “Предивна равнодушност”, ”Бог постоји, име му је Петрунија” из Северне Македоније и словеначки “Последице”.

Овогодишњи кански победник, јужнокорејски филм “Паразит”, свечано ће затворити фестивал. Чланови петочланог жирија који ће одлучивати о наградама у званичној такмичарској селекцији су: редитељ Винко Брешан (Хрватска), глумац Никола Ристановски (Северна Македонија), продуценткиња Дуња Клеменц (Словенија), продуценткиња Јелена Мишељић (Црна Гора) и редитељ Никола Љуца (Србија).

Селекцију “Кино Европа” чине наслови који су у протеклих годину дана били изузетно успешни на реномираним фестивалима као што су “Бол и слава”, ”Жао нам је што смо вас пропустили”, ”Млади Ахмед”, ”Издајник”,” То је љубав”, ”Портрет девојке на ватри”, ”Алиса и градоначелник”, “Лара”, ”Синоними”, ”Љубав на мрежама”, “Моје невероватно лето са Тес” и ”Пад краља”. На поноћним пројекцијама биће приказани филмови са највећих фестивала – у Кану (“Слобода” и “Мала зомби”), Берлину (“Деца мртвих” и “Антологија градова који нестају”) и Торонту (“Живот међу звездама”)…

Селектор студентских филмова редитељ Душан Касалица одабрао је 16 кратких филмова из филмских школа региона – с Цетиња, из Београда, Загреба, Скопља, Сарајева, а у жирију су продуценткиња Бојана Радуловић (Црна Гора), редитељ Душан Грубин (Србија) и сценаристкиња и редитељка Елеонора Венинова (Северна Македонија).

У такмичарској селекцији дугометражног играног филма додељује се Гран При – Велика златна мимоза за најбољи филм, Златна мимоза за режију, сценарио, за мушку и женску улогу и Награда “Живко Николић” за специјални допринос филмском изразу. У селекцији студентског филма – Златна мимоза за најбољи филм, а доделиће се и Награда публике и Награда “Милан Жмукић” за допринос Фестивалу.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести