Жилникови филмови у Кембриџу, Рочестеру и Њујорку

Избор више од двадесет филмова редитеља Желимира Жилника, насталих током његове дуге и плодне каријере, до краја маја биће приказан у оквиру ретроспективних програма и сусрета уживо са ствараоцем на три угледна и важна северноамеричка филмска пункта: у Кембриџу, Рочестеру и Њујорку.
Из Жилниковог филма „Тито по други пут међу Србима”
Фото: Јутјуб/Из Жилниковог филма „Тито по други пут међу Србима”

Програм у Харвард Филм Архиву у Кембруџу започео је 30. априла остварењем “Бруклин Гусиње”. На овом месту биће приказано 15 Жилникових остварења из разних периода закључно са 21. мајем када су пројекције филмова “Дупе од мрамора” и “Тито по други пут међу Србима”.

У Рочестеру, програм је назван “Against Status Quo: Late Works by Желимир Жилник” (Против статус квоа: Касни радови Желимира Жилника). Ту ће поред мастеркласа познатог редитеља, 16. и 23. маја бити приказани филмови “Дестинација Сербистан” и “Стара школа капитализма” оба настала у “Плејграунд продукцији”. Пројекције су у Драјден биоскопу у оквиру Џорџ Истмен музеја (George Eastman Museum), најстаријег музеја фотографије на свету у чијем је поседу и један од највећих светских филмских архива. Музеј је име је добио по свом зачетнику чувеном индустријалцу Џорџу Истмену, оснивачу и власнику Истмен-Кодак компаније.

Као круна Жилниковог представљања у Америци, у Anthology Film Archive (Антологија филм архив) у Њујорку, од 19. до 31. маја биће уприличена велика ретроспектива од 20 филмова из разних периода његовог рада, а пратиће је округли столови и предавања.

“Осим Жилника, ни један редитељ у Србији, са толиком упорношћу и истрајношћу није остао посвећен идеји друштвене провокативности и политичког анагажмана.Од самог почетака свог рада Жилник се фокусирао на однос идеологије и друштва, да би створио најасније огледало друштвеног система, наизглед једноставно пуштајући своје протагонисте да играју сами себе” - забележио је, поред осталог, у свом тексту Џереми Розен, поводом приказвања Жилникових фимова у Харвард филм архиву.

У тексту Истмен музеја поводом Жилниковог гостовања, поред кратке биографије и представљања његовог опуса и начина рада, наводи се да је у питању “убедљиво најважнији филмски стваралац који се појавио у земљи некада познатој као Југославија”.

В. Црњански

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести