Карл: Фест највероватније од 2. до 11. априла у Београду

БЕОГРАД: Иван Карл, београдски секретар за културу, казао је Танјугу да ће Фест 2021. бити одржан нешто касније него иначе, највероватније од 2. до 11. априла.
Ivan Karl Foto: Tanjug/video
Фото: Иван Карл Фото: Танјуг/видео

Карл напомиње да је фестивал у Берлину померен за март, додела Оскара за април, Кан за јун, као и Фест који због актуелности прати календар великих светских филмских манифестација.

"У прилог наведеном датуму иде и околност да ће се до априла осетити повољне последице вакцинације која у Србији већ узима замах, а биће још масовнија у фебруару и марту и код нас и у иностранству. Уз лепше време пред долазак пролећа и, надамо се сви, много мање заражених и релаксацију мера, мислим да ће и публика моћи комфорније да осети фестивалску атмосферу", каже Карл.

Додаје да је план да се програм Феста одвија у мањим дворанама, али већег капацитета и с максималним бројем пројекција, од јутарњих до касних вечерњих, како би се у потпуности искористио број места који у том тренутку буде дозвољен.

"Филмова ће бити довољно, а селектован програм у који сам имао увид делује изненађујуће добро имајућу у виду кинематографску годину иза нас", казао је Карл.

Према његовим речима Секретаријат за културу је данас расписао редовни годишњи конкурс, који ће бити отворен за пријаве до 1. марта.

"Као што свима познато, прошле године је конкурс био отказан због епидемије ковид-19 и та средства су била солидарно преусмерена у санирање последица короне, на исплату финансијске помоћи нашим колегиницама и колегама без сталног запослења у градским установама културе", каже Карл.

Градски секкретар за културу открива и када ће бити одржан Октобарски салон.

"Октобарски салон је бијенална манифестација, па није изводљиво да ове 2021. имамо тзв. дупло издање, што је оквир за остале смотре које се одржавају на годишњем нивоу, а које су 2020. отказане због короне. Зато смо одлучили да издање планирано за 2020. одржимо ове јесени, а да одмах 2022. имамо и наредни салон, како би се 2024. вратили у стандарни ритам сваке парне године", каже Карл и напомиње да ће се "Октобарац" ове године одржати у Музеју 25. мај.

"У плану нам је да следеће године, надам се уз сагласност Министарства културе и Владе Републике Србије, Октобарски салон буде позициониран у такозваној старој згради Ложионице у Савској улици близу Београда на води, која је након најављеног реновирања иначе планирана за вишенаменски културни центар. Можда би у будућности могла да постане и примарна адреса Октобарског салона", каже Карл.

Секретаријат за културу града Београда, како каже, има планове и за манифестацију Белеф.

"Белеф је је основан 1991. године и своје 30. јубиларно издање очекује са модификованом концепцијом и поднасловом Београдска летња сцена. Акценат ће убудуће знатно више бити више на позоришту, и на овај начин настављамо прошлогодишњу идеју окупљања не само градских него и театара из осталих делова Србије, у својеврсном продужетку редовне сезоне и селекцијом најатрактивнијих представа које ће се играти на отвореном на више пунктова у Београду. Термин ће вероватно бити крајем јуна, односно почетком јула. Слоган овог новог Белефа, биће "Нови почетак", каже Карл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести