Ке Хуј Куан - филмска прича добитника Оскара за најбољег споредног глумца

ЊУЈОРК: Глумац Ке Хуј Куан, који је био дете звезда у два највећа филма 1980-их, али је одустао од глуме када је Холивуд одустао од њега, остварио је изузетан повратак, освојивши Оскара за улогу у филму Све у исто време (Everything Everywhere All at Once).
e
Фото: Tanjug (AP Photo/Chris Pizzello)

Кажу да се овакве приче дешавају само у филмовима", рекао је уплакани Куан на додели Оскара док је примао награду у категорији најбољи споредни глумац, преноси ББЦ. "Не могу да верујем да ми ово дешава. Ово је амерички сан", рекао је он. Његова животна прича је таква да би се у њу тешко поверовало и да је по њој снимљен филм. Као дете, Куан се преселио из Вијетнама у Хонгконг као избеглица, а затим се настанио у САД. Случајно је прошао на аудицији за улогу дечака, кинеског џепароша у филму Индијана Џонс и Уклети храм из 1984. године, а наредне године је глумио Дејта који воли геџете у Гунисима (The Goonies).

Али како је одрастао, понуде за улоге су биле све сиромашније, а он се задовољио радом иза кулиса као координатор каскадера и помоћник редитеља. Инспирисан гледањем „Лудо богатих Азијата“, одлучио је да још једном покуша да оствари властити глумачки сан када се приближио 50. години. Пријатељ агент је пристао да га заступа - и две недеље касније Куан је добио позив да глуми у филму „Све у исто време“. Тај позив завршио је добијањем Оскара. "Моје путовање је почело на броду. Провео сам годину дана у избегличком кампу и некако сам завршио овде на највећој холивудској бини", рекао је глумац на ноћашњој додели Оскара. Имао је седам година када је напустио Вијетнам у малом чамцу касних 1970-их, дошавши у Хонгконг са оцем, док су његова мајка и троје браће и сестара отишли ​​у Малезију. Породица се поново спојила када су емигрирали у САД 1979. године, за шта је рекао да је било трауматично искуство.

Његов живот се променио када је са 12 година отишао да подржи млађег брата на аудицији за улогу у Индијани Џонсу. Куан није намеравао да иде на аудицију, али је директор кастинга предложио да се и он опроба. На додели Оскара, дошло је до дирљивог сусрета са Харисоном Фордом, главним глумцем серијала Индијана Џонс, који је доделио награду за најбољег споредног глумца.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести