Клинт Иствуд прославио 90. рођендан

ЛОС АНЂЕЛЕС: Легендарни амерички филмски глумац, редитељ и продуцент Клинт Иствуд слави 90. рођендан.
e
Фото: pixabay.com

Рођен у Сан Франциску 31. маја 1930. Иствуд је фасцинантну каријеру у филмској индустрији почео да гради још шездесетих и седамдесетих година прошлог века, играјући у италијанским "шпагети вестерним" Серђа Леонија и у роли тврдокорног америчког полицајца Харија Калахана, љубитељима филма познатог "прљавог Харија".

У пребогатој каријери играо је у великом броју признатих ратних, криминалистичких, драмских остарења, истовремено градећи и редитељску каријери, коју је почео још 1971. године филмом код нас названим "Језа у ноћ".

Иствуд је осам пута био номинован за Оскара за режију и продукцију, победивши са филмовима "Непомирљиви" и "Девојка од милион долара". Остале номинације је зарадио за "Мистичну ријеку и "Писма с Иво Џиме".

Два пута је био номинован за Оскара на најбољег глумца (Непомирљиви и Девојка од милион долара), али га никад није освоји.

Иствуд, коме је додељено највише француско цивилно одликовање, Легија части, велики је љубитељ џеза, а крајем осамдесетих година као независни кандида изабран је за градоначелника малог града Кармел-бај-д-си, у округу Монтереј у Калифорнији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести