Кристоферу Хамптону награда „Александар Лифка”

Чувени енглески сценариста Кристофер Хамптон овогодишњи је добитник, уз нашег глумца Славка Штимца, награде за животно дело „Александар Лифка“, коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан допринос европском филму.
d
Фото: Youtube Printscreen

У каријери дугој 50 година Хамптон је једнако успешно радио на филму и у театру освојивиши сијасет награда. Филмови за које је писао сценарије су освајали најзначајније награде на фестивалима у Кану и Венецији, али и Оскара, а са друге стране најмлађи је писац чији су комади извођени на Вест Енду, а касније врло успешно и на Бродвеју.

Специјалну награду жирија фестивала у Кану је добио за филм “Карингтон” 1995. за који је писао сценарио и режирао. Оскара за најбољи адаптирани сценарио добио је 1989. за филм “Опасне везе”(базиран на његовој истоименој драми), а номинован за Оскара је 2007. за остварење “Покајање”(по роману Јана МекЕвана. Његови комади, мјузикли и преводи до сада су награђени са четири Тони награде, три Оливије награде, четири Ивнинг Стандард награде и једном наградом Круга њујоршких драмских критичара. Признања за његов филмски и телевизијски рад укључују једног Оскара, две награде Бафта, награду Савеза америчких писаца, При Италија, Специјалну награду жирија на Канском фестивалу, Холивудски сценариста године и награду Филмског фестивала у Венецији за најбољу књижевну адаптацију.

Хамптонови познатији сценарији су “Aли анд Нино” (по роману Курбан Саида), “Адоре” (базиран на роману “Грандмадeр”, Дорис Лесинг), “Опасан метод” (по мотивима његовог комада “The Talking Cure”,“Шери” (по истоименом роману Цолетте), “Imagining Argentina” (који је и режирао), “The Ljuiet American” (по роману Грејема Грина,“The Secret Agent” (по роману Џозефа Конрада, који је такође и режирао), “Total Eclipse” (заснован на истоименом његовом комаду,“The Good Father” (по роману Питера Принса), “The Honorary Consul” (по делу Грејема Грина), “Tales from the Viena Njoods” (по комаду Одон вон Хорвата) и “Doll’s House” (базиран на његовом преводу Ибзенове драме).

Кристофер Хамптон биће гост предстојећег Фестивала на Палићу током којег ће му бити уручена престижна награда.

Н. П.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести