Куда иду Дизнијеви Ратови звезда?

Када је Дизни 2012. откупио Лукасфилм и права на “Звездане ратове” од Џорџа Лукаса, очекивало се да је невероватна сума од четири милијарде долара нешто што неће бити сувише тешко брзо повратити.
д
Фото: Youtube Printscreen

И заиста, ако је веровати онлајн извештајима, Дизни је своју инвестицију повратио већ 2018, и од тада зарађује на бројним филмовима, играчкама, и другој роби, а нарочито на тематском забавном парку у Калифорнији инспирисаном “Звезданим ратовима”. Међутим, после “Последњег џедаја” (2017) Рајана Џонсона ког је добар део фанова дочекао на нож због помало аматерског сценарија, а затим и приквела о Хану Солоу (2018) првог “Star Wars” филма који је пропао на благајнама, постало је јасно да заморена публика није баш претерано одушевљена правцем који франшизу води Дизнијева извршна директорка Кетлин Кенеди.

С обзиром на све лошију вољу фанова који мелодраматично тврде да је свемирска франшиза “заувек упропашћена”, Дизни постаје све опрезнији у свом маркетингу, али и у начину на који комуницира с публиком. Један од симптоматичних догађаја одиграо се пре десетак дана: Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс, двојица продуцената и сценариста који су били одговорни за успон (а и пад) серије “Игра престола” званично су одустали од рада на Дизнијевној новој трилогији “Ратова звезда”, најављиваној за 2022.

Трилогија коју је требало да осмисле пратила би наставак саге са јунацима који немају везе са породицом Скајвокер, а тренутно се не зна ко ће радити на њој, и да ли ће се уопште снимати. После повлачења са пројекта, Бениоф и Вајс су издали холивудски патетичну изјаву:

- Обожавамо “Звездане ратове” -  рекли су за Дедлајн. - Када је Лукас градио тај свет, градио је и нас. То што смо могли да разговарамо о „Звезданим ратовима“ с њим било је остварење сна.

Званични Дизнијев разлог за прекид сарадње је “превелика заузетост” Бениофа и Вајса, међутим, мало ко верује да је то прави разлог. Сумњу свакако не смањује чињеница да је двојац од завршетка “Игре престола” навукао на себе тако агресиван презир публике да су у међувремену постали озбиљан ризик за компанију Дизни која у последње време све теже балансира да одржи добар имиџ у америчкој јавности. Бениоф и Вајс су, осим бројних критика на рачун писања последње сезоне “Игре престола”, постали омражени и због тога што су серију наводно скратили за једну или две сезоне јер им се журило да почну са “Звездане ратовима”.

Иронија је у томе да је могуће да их је баш овај потез коштао каријере, или бар самих “Звезданих ратова”. Пошто је “Игра престола” завршена и збрзана тако да није задовољавајуће разрешено готово ништа од заплета, пословично сурова америчка публика одлучила је да се за то освети двојици продуцената и сценариста. Бениоф и Вајс су постали главни кривци за то што се вољена серија тако неубедљиво завршила, и провучени су кроз право медијско блато. Ипак, могуће да је кап која је у њиховом случају прелила чашу била неславни пи-ар дебакл на филмском фестивалу у Остину где су признали да су намерно избацивали фантазијске елементе из фантазијске серије “Игра престола” јер су хтели да се се она допадне “мајкама и играчима рагбија”.

У сваком случају, Дизнијев Лукасфилм са Кетлин Кенеди на челу и даље чека много других пројеката. Недавно је изашао и финални трејлер за серију “Мандалоријан” чија премијера је заказана за 12. новембар. Радња “Мандалоријана” смештена је у период пет година после филма “Последњи џедај” и у стилу свемирског вестерна пратиће судбину ловца на главе (Педро Паскал) који живи изван домашаја Нове републике, и уређене цивилизације. Осим чилеанско-америчког глумца који се прославио улогом Оберина Мартела у “Игри престола”, у серији коју је осмислио Џон Фавро глуме и Вернер Херцог и Ник Нолт.

Ипак, можда најзанимљивији пројекат који очекује фанове “Звезданих ратова” је серија о Оби Ван Кенобију ког ће поново тумачити сјајни Јуен Мекгрегор. Сам глумац који се годинама понашао као да води дискретну медијску кампању за овај наставак, задовољно је испричао да је серија прво замишљена као филм, али да је сада дефинитивно проширена на дужи

телевизијски формат. Прича смештена у период од осам године после радње из “Освете сита” (у време пошто је Оби Ван оставио малог Лука на Татуини), биће испричана у шестосатној авантури подељеној на делове.

Настасја Писарев

Бениоф и Вајс су, осим бројних критика на рачун писања последње сезоне „Игре престола”, постали омражени и због тога што су серију наводно скратили за једну или две сезоне јер им се журило да почну са „Звезданим ратовима”

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести