Манифестација "Дан домаћег филма" у 13 градова Србије

БЕОГРАД: Пројекције домаћих документарних филмова одржаће се 29. новембра у 13 градова Србије у оквиру програма манифестације "Дан домаћег филма" у организацији Филмског центра Србије и ДОК Србија, најављено је данас на конференцији за медије у ФЦС. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Ана Оташевић из организације Док Србија која окупља наше филмске документаристе најавила је богат бесплатни програм који обухвата пројекције филмова и разговоре са ауторима у сваком од 13 градова Србије где се одржава манифестација "Дан донаћег филма". 

"Ово је изврасан прилика да се публика ван Београда упозна са младим али и већ афирмисаним ауторима документараца. Имамо нову генерацију чији филмови привлаче велику пажњу публике и стручне јавности у Европи. Ауторе који су наследили Жилникову генерацију сјајних аутора. Наша манифестација је изванредна прилика да људи ван Београда погледају добар документарац" казала је Оташевић. 

У Панчеву ће бити приказан филм "Енкел" Александра Рељића, публика у Неготину ће умати прилику да види остварење "Дуго путовање у рат" Милоша Шкундрића...Документарац "Последња авантура Кактус Бате", Ðорђа Марковића биће приказана у Новом Саду, док ће публика у Новом Пазару имати прилике да види оставрење "Најважнији дечко на свету" Тее Лукач. 

Љубитељи документарних филмова у Чачку видеће филм "Водич кроз црну рупу" Златка Прањића, а у Шапцу остварење "Пејзажи рата, пејзажи мира" Арона Секеља и филм "Сигуран посао" Игора М. Тохоља. 

У Ивањици ће бити приказан филма "4 године у 10 минута" Младена Ковачевића, док ће публика у Врњачкој Бањи имати прилике да види оставрење Ане Оташевић "Неђина кућа". 

Пројекција награђивцаног остварења "Вогнар" Андријане Стојковић заказана је Горњем Милановцу, док ће филм "Гора" Стефана Малешевића бити приказан у Зрењанину. 

Суботичани ће бити у прилици да виде филм "Доћи ће жути људи и пити воду са Мораве" Тање Брзаковић, а Лесковчани класик Бориса Митића "Слатко од ништа". 

У Лазаревцу су заказане две пројекције документараца: "Тако ми на истоку" Катарине Мутић и "Дневник једног камионџије" Милоша Љубомировића. 

Два дана пре одржавања манифестације "Дан домаћег филма" 27. новембра у просторијама Филмског центра Србије биће одр?ана бесплатна предавања за филмске професионалце, и то: ЕАВЕ радионица. 

"Предавање на тему Индие го го кампање одржаће Младен Матичевић и Александар Павлић, док ће предавање о коришћењу ауторских дела на филму одржати Татјана Буквић, Срђан Митрић, Слободан Нешовић и Емина Перуничић. Радионицу на тему одржаће Ана Цхосић и Јована Николић", казао је Огњен Ракчевић из ФЦС. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести