Мартовски фестивал документарног и краткометражног филма почиње 29. марта

БЕОГРАД: Мартовски фестивал документарног и краткометражног филма биће одржан од 29. марта до 2. априла у Дому омладине Београда (ДОБ), најавили су данас организатори.
1

Уметничцки директор 69. Мартовског фестивала Дејан Дабић је на конференцији за новинаре у ДОБ-у рекао да ће у такмичарском програму бити приказано 77 филмова, а

да је ове године први пут уведена категорија међународни краткометражни филм у свим филмским родовима, као и струковне награде за сценарио и анимацију.

Како је најављено, жири у коме су редитељи Лордан Зафрановић, Милан Никодијевић и Драгомир Зупанц, професор драматургије кратког филма Хајнц Херманс и продуцент Ђанфилипо Педоте одлучиваће о добитнику Гран прија Мартовског фестивала.

Жири ће одлучивати и о наградама за најбоље домаће филмове у категоријама за дугометражни документарни, краткометражни документарни, експериментални и видео арт, анимирани и кратки играни филм, а најављено је да је ове године новина у међународном такмичарском програму заступљеност свих родова краткометражног филма, а не само кратки играни као до сада.

На Мартовском фестивалу биће додељене и струковне награде за режију, сценарио, камеру, монтажу, анимацију и дизајн звука. О филмовима који су ушли у такмичарски програм одлучивала је селекциона комисија у којој су редитељка Драгана Латиновић, сниматељ Дарко Ковић, монтажер Игор М. Тохољ и драматург Иван Велисављевић.

Дабић је најавио да ће на отварању фестивала бити премијерно приказан документарни филм "Добруџанска епопеја" српско-румунског редитеља Синише Драгина који са елементима игране реконструкције говори о учешћу српских војника у Добруџанској бици у Првом светском раду.

Према његовим речима, на отварању Мартовског фестивала биће додељена и награда за животно дело чији ће добитник бити накнадно саопштен, а фестивал ће приредити и омаже преминулим филмским ствараоцима Николи Стојановићу, Боривоју Довниковићу и Славују Хаџићу.

Дабић је најавио и премијеру ауторског документарног филма новинарке Радиотелевизије Србије Сање Драгићевић Бабић "Пребиловци - Тамо и камен има ожиљак", који говори о страдању српског народа током Другог светског рата, као и интернационалну премијеру "Тко се туче тај се воли" Данила Лоле Илића из Хрватске који говори о породичном насиљу.

Мартовски фестивал ће обележити 60 година Зафрановићевог рада уметничком вечери уз обраћање редитеља и приказивање његовог оставрења "Симфонија небеског рада", док ће Педоте одржати мастерклас о могућностима продукције документарних филмова.

Председник одбор Мартовског фестивала Андреја Младеновић је подсетио да се након прошлогодишњег двоструког издања условљеног околностима пандемије, сада та манифестација враћа нормалном ритму функционисања.

"Мартовски фестивал представља један од најдуговечнијих фестивала у нашој земљи. Поносни смо што ту традицију одржавамо. 69. Мартовски фестивал је увод у велики јубилеј. Ми ћемо следеће године прославити 70 година фестивала. Као одбор фестивала започели смо припреме, радимо монографију и неке друге ствари да се обележи велики јубилеј", истакао је Младеновић.

Градски секретар за културу Иван Карл је подсетио да овај Мартовски фестивал већ трећи пут припрема иста екипа људи јер је "континуитет јако важан", као и да ће Дабић бити уметнички директор и следеће јубиларне године.

Карл је оценио да Мартовски фестивал као "старији али мањи брат ФЕСТ-а има све услове да се развија", али је нагласио да мора "сваке године да се бори и доказује" поред конкуренције у виду сличних фестивала и друстсвених мрежа.

Према његовим речима, и ФЕСТ и Мартовски фестивал "морају да проналазе млађу публику и главни задатак је да их подмладимо".

В.д. директора ДОБ-а Ненад Драговић истакао је да и ове године циљ Мартовског фестивала "остаје врхунски уметнички и продукциони квалитет", а како је најављено из те установе студенти филмских академија ће као и до сада уз индекс моћи бесплатно да присуствују пројекцијама.

Организатор Мартовског фестивала је ДОБ, уз покровитељство Града Београда, Министарства културе и информисања и Филмског центра Србије. Пријатељ фестивала је компанија Лукоил Србија, док су га подржали Аустријски културни форум, ДПЦ, Ливинг пикчерс, Туристичка организација Београда и Туристичка организација Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести