Матић: Отворено говорити о проблемима кинематографије

БЕОГРАД: Директор Филмског центра Србије (ФЦС) Гордан Матић изјавио је данас, поводом тренутних сукобљавања у српској кинематографији, да је неопходно да се отворено говори о проблемима филма, тв серија, подстицаја, пореских надокнада и комплетне аудио-визуелне индустрије, који никако да се реше.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

"Пред нама је усвајање плана рада за 2020. годину и доношење других важних одлука којима ће се омогућити несметано функционисање ФЦС. Треба се окренути будућим законима, правилницима, конкурсима, стратешким плановима, оптимизацији, уговорима са страним партнерима који нам могу донети много", истакао је Матић.

Он је у писаној изјави достављеној медијима оценио и да је потребан нов закон о кинематографији прилагођен времену у којем радимо и временима која долазе.

"Имајући у виду тренутна сукобљавања у српској кинематографији, као директор ФЦС сматрам да многи неспоразуми настају због системских и суштинских недостатака у стратешком развоју креативне индустрије код нас", навео је Матић.

Према његовим речима, неспоразуми који су сада актуелни у јавности, само су нека врста епилога.

"Имајући то у виду сложио сам се са Управним одбором Филмског центра да се треба држати по страни када је реч о приватним оптужбама и сукобима између угледних колега. Као директор, не желим да се приклањам ниједној сукобљеној страни, ни у једном сукобу, већ једино да заштитим интересе ФЦС", рекао је Матић.

Такође је додао да ће саслушати сваки предлог, савет, сугестију или критику стручне јавности која се односи на унапређење рада ФЦС.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести